Medžlis IZ Sanski Most opremio sve mektebe sa prenosnim računalima

Medžlis IZ Sanski Most opremio sve mektebe sa

prenosnim računalima

Među brojnim aktivnostima koje Medžlis Islamske zajednice Sanski Most organizira, ubrajaju se i redovni sastanci i seminari za uposlene imame. Seminari se održavaju dva puta mjesečno i na njima se tematizira i problematizira tematika vezana za aktualna dešavanja u Zajednici, stručno usavršavanje imama, aktivnosti i eventualne poteškoće sa kojima se imami u svom radu susreću.

Među prioritetnim temama su svakako one koje se tiču rada sa djecom u okviru mektepske nastave. Želja svakog imama je da mektepsku nastavu djeci učini što zanimljivijom i privlačnijom, a ujedno i kvalitetnijom.

Na tom tragu i sa tim ciljem, Medžlis IZ Sanski Most je već uspješno realizirao zamjenu klasičnih tabli magnetnim, a prošle godine krenuo u realizaciju projekta opremanja svih mekteba sa prenosnim računalima (laptopi) i projektorima. S obzirom da je to, u financijskom smislu, značajnija investicija, projekat će se odvijati u nekoliko faza.

Prošle godine za pomenutu namjenu Medžlis je, iz vjersko-prosvjetnog fonda izdvojio potrebna financijska sredstva, te obezbjedio 12 prenosnih računala za isti broj mekteba. Ove godine obezbjeđena su sredstva za nabavku prenosnih računala za preostale mektebe džematā ovog Medžlisa.

Glavni imam Medžlisa IZ Sanski Most, prof. Husein ef. Kovačević, naglasio je važnost permanentnog osavremenjivanja mektepske nastave ”sa zahtjevima vremena”, ali i potrebe odgoja i obrazovanja djece za vrijeme u kojem će oni živjeti, te istakao da će Medžlis IZ uvijek biti tu da imamima na tom putu pomogne.

Podsjećamo, u sastavu Medžlisa islamske zajednice Sanski Most djeluje 30 džemata, od kojih dva džemata imaju po dodatni mektepski punkt. U svim džematima Medžlisa obavljaju se „beš-vakat namazi“, te izvodi redovna mektepska nastva po planu i programu Rijaseta IZ-e u BiH.

Medžlis Sanski Most pomenuta sredstva je i uspio obezbjediti zahvaljujući predanom angažmanu imama na promociji zajedničkog fonda Islamske zajednice, ”bejtu-l-mal”, te uspješnoj realizaciji akcije prikupljanja zekata i sadekatul-fitra koja je, što se tiče bihaćkog muftijstva, u ovome Medžlisu već dugi niz godina najuspješnija.

www.medzlis.info

 

Podijeli