USVOJEN JEDINSTVEN LOGOTIP SOCIJALNOG FONDA „BERIĆET“ MEDŽLISA IZ SANSKI MOST

USVOJEN JEDINSTVEN LOGOTIP SOCIJALNOG FONDA „BERIĆET“ MEDŽLISA IZ SANSKI MOST



 

Želeći da aktivnosti socijalnog fonda za pomoć potrebnima „Berićet“ bude prepoznatljiv (u) široj društvenoj javnosti i po svome znaku, njegovi aktivisti su osmislili i usvojili jedinstven i nadasve simboličan  logotip.

Moto logotipa je 261. ajet kur'anske sure el-Beqareh:

„Oni koji imanja svoja troše na Allahovom putu, liče na onoga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna – A Allah će onome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna.“

kao i hadis Poslanika, s.a.w.s, koji bilježi imam Buharija:

„Gornja ruka (ona koja dijeli), bolja je od donje ruke (one koja prima).

Polumjesec koji je već dugi niz godina sastavni dio loga i simbola Islamske zajednice u BiH, u ovom slučaju je sačinjen od klasa pšenice i riječi berićet, pri čemu je riječ berićet zelene, a ostatak klasa zlatnožute boje. Kompilacijom ove dvije boje željelo se aludirati na berićet u Allahovoj blagodati koju nam daje u pšenici, pri čemu je njeno klasje u početku zeleno, a pri žetvi zlatnožuto.

Ruke koje natkriljuje mjesec su u zlatnoj i srebrenoj boji, pri čemu gornja – zlatna ruka, simbolizira ruku koja dijeli, dok donja – srebrena ruka, simbolizira ruku kojoj se dijeli.

Sama riječ „berićet“ u našem jeziku je udomaćena i standardizirana, a nastala je od arapske riječi „bereket“ što bi značilo: blagoslov, korist, dobar prinos, izobilje.

Spomenimo na kraju i to da su autori logotipa socijalnog fonda Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, likovni umjetnik Edin Hasanić i Senad ef. Omić, dok je kompjutersku obradu izvršio grafički dizajner, Nevres ef. Softić.

 

Molimo Uzvišenog Gospodara da među nama više bude onih koji dijele, nego onih koji čekaju da im se udijeli, te da podari berićeta u životu i imetku svakoj ”gornjoj ruci” koja bude dijelila od onoga što joj Uzvišeni Allah daje.

www.medzlis.info

Podijeli