BERIĆET OSIGURAO ŠEST PAKETA POMOĆI I 200 KM PORODICAMA DEMOBILISANIH BORACA

BERIĆET OSIGURAO  ŠEST  PAKETA POMOĆI I  200 KM  PORODICAMA DEMOBILISANIH BORACA

U saradnji sa Udruženjem veterana i demobilisanih boraca naše Općine, socijalni fond „BERIĆET“ Medžlisa Islamske zajednice, osigurao je još šest prehrambenih paketa pomoći i 200 KM, ovaj put za porodice demobilisanih boraca.

 

Ovo je nastavak naše redovne saradnje sa ovim Udruženjem gdje se nastojimo uključiti u pružanje ovog vida pomoći članovima ovog Udruženja, odnosno, nekadašnjim borcima Armije BiH koji su trenutno nezaposleni i u veoma teškoj materijalnoj situaciji.

Ovaj put smo pomogli osam porodica demobilisanih boraca za koje su nam iz ovog Udruženja naveli kao prioritetne, i to šest porodica paketima sa osnovnim životnim namirnicama, te dvije jednokratne novčane pomoći kao ispomoć u liječenju.

Njihova imena u dopisu smo precrtali ne želeći njihov ponos i dostojanstvo i ovom objavom dodatno narušiti – ovo činimo zbog transparentnosti i javnosti, očekujući razumijevanje za to.

Napominjemo i ovog puta da su osnovni izvori prihoda u našem socijalnom fondu sergija koju organiziramo u džematima našeg Medžlisa na kraju svake kalendarske godine, te donacije naših humanih džematlija iz domovine i dijaspore koji nam ukažu povjerenje nakazujući sredstva na račun „BERIĆETA“.

Najčešći vid i oblik naše pomoći porodicama u socijalnoj potrebi su jednomjesečni paketi prehrane za porodice (prosječna vrijednost 70 KM) i za samce (vrijednosti oko 50 KM). U našem humanitarnom radu i djelovanju, našim džematlijama iz dijaspore služimo i kao svojevrsni ‘servis’ u proslijeđivanju njihovih donacijama potrebnima.

Naime, iako je to neuobičajeno, svako ko prilikom uplate na račun Medžlisa (za socijalni fond) naznači da želi da se ta sredstva uruče određenoj porodici ili pojedincu iz nekog od naših džemata, uradimo to, redovno  evidentirajući slikom i šaljući povratne im informacije. Naš cilj je da pomognemo koliko smo u mogućnosti i olakšamo onima koji bi htjeli pomoći, jer nikada ne trebamo izgubiti iz vida da je neko jutros osvanuo gledajući svoju djecu i ne znajući da li će ih do kraja dana moći prehraniti.

Zato, činimo dovu Gospodaru svjetova da nas učini od onih koji pomoć pružaju, a da nas ne iskuša da budemo od onih koji pomoć drugih čekaju.

I ne zaboravimo da sa svakim novim danom dva meleka čine dovu Gospodaru da podari berićet u imetku onima koji udjeljuju, a da uskrati nafaku onima koji škrtare i pored toga što im je Gospodar nafaku podario.

Zato smo i naš socijalni fond simbolično nazvali „BERIĆET“ sa željom da on ima svoju nafaku i berićet za one koji istinski pomoć trebaju, ali i sa dovom da mi budemo u prvoj grupi za koju  dovu čine časni meleci.

Senad ef. Omić, koordinator

 

humanitarnih aktvinosti Medžlisa

www.medzlis.info

Podijeli