„BERIĆET“ PODIJELIO 15 PREHRAMBENIH PAKETA I 350 KM POMOĆI

„BERIĆET“ PODIJELIO 15 PREHRAMBENIH  PAKETA  I  350 KM POMOĆI

Ovih dana  su imami putem „Berićeta“, socijalnog fonda  Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, posjetili 15 porodica u socijalnoj potrebi u nekoliko naših džemata. Uručili smo im prehrembene pakete sa osnovnim životnim namirnicama, sa željom da u njihove kuća, ali i  srca unesemo malo radosti i topline u ovim zimskim danima.

Iako su ovo naše redovne i uobičajene aktivnosti, osnovni razlog ove humane akcije je mjesec u kojem se nalazimo, a kojeg su naši stari dobri prethodnici običavali nazivati „mevlud mjesec“ .  Mjesec je to rebîu-l-ewel u kojem se rodio Allahov miljenik i posljednji poslanik, Muhammed, a.s. koji je riječju i djelom podsticao vjernike na dobročinstvo, upozoravao na brigu o potrebnima, te između ostalog, rekao: „O ljudi širite selam, održavajte rodbinske veze, hranite gladne, klanjajte noću dok drugi spavaju, uči ćete u Džennet sa selamom.”

 

Smatramo da bi naše podsjećanje na život i djelo Muhammeda, a.s., bilo nepotpuno i krnjavo ako se (i) u njemu ne bismo sjetili onih koji su u težoj životnoj situaciji od nas i koji čekaju našu pomoć. Ovaj hadis neka nam svima bude podstrek za to.

Pored paketa prehrane, drago nam je da smo bili u mogućnosti dvjema porodicama i financijski  pomoći u obezbjeđenju lijekova i obnove kuće nakon požara. O porodici demobilisanog borca, Bradalo Hamdije, nedavno smo izvještavali kada smo im uspjeli obezbjediti šporet za grijenje. Ovaj put, donaciju od 200 KM uručili smo im od Ureda za društvenu brigu Rijaseta naše Islamske zajednice.

Naime, jedna porodica iz Švedske koja je porodici Bradalo pomogla nakon požara, ali i za pomoć njima obratila se još mnogim adresama, obratila se i Rijasetu IZ-e u Sarajevu. Ured za drušvenu brigu Rijaseta je od našeg Fonda tražio potvrdu navedenih navoda, te nakon nakon naše potvrde, uplatio spomenutu donaciju. Ovo navodimo kako bismo podsjetili na važnost i značaj Islamske zajednice sa svim svojim organizacionim strukturama, od džemata do Rijaseta IZ-e.

Zahvaljujemo se svima koji su svojim prilozima i donacijama „Berićetu“, bili dio i ovih humanih i plemenitih djela, kao i  imamima koji su i ovaj put hizmetili u nabavci i podjeli spomenute pomoći.

Neka Milostivi Gospodar uveća nafaku i podari berićet u imetku onih koji dijele od onoga što im On daje.

www.medzlis.info

 

 

Podijeli