Održana Skupština Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most

Održana Skupština Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most

Sanski Most, 27.02.2016.

Danas je u prostorijama nove općinske vijećnice održana redovna izvještajna Skupština Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most. Na ovom najvišem zakonodavnom tijelu jednog Medžlisa, pored legalnih predstavnika iz svih džemata, prisustvovali su i izaslanici općinskog Načelnika, kao i izaslanik Muftije bihaćkog.

 

Na samom početku, kako je to predviđeno Izbornim pravilima Islamske zajednice, izabrano je radno predsjedništvo Skupštine, u sastavu: g. Besim Delić, te g. Senad Kadirić.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili: Ilfad Ičanović, predsjednik IO Medžlisa IZ-e Sanski Most, Haris Karat, izaslanik općinskog Načelnika, te Nurija Kazaferović, izaslanik Muftije bihaćkog.

U svome obraćanju ispred bihaćkog Muftije, sekretar Muftijstva je prenio selame uvaženog Muftije koji, zbog puta u inostranstvu, nije mogao prisustvovati Skupštini, te u nastavku obraćanja iznio nekoliko pohvalnih i neospornih činjenica zbog kojih je Medžlis IZ Sanski Most već godinama među najorganiziranijim i najuspješnijim medžlisima ovog Muftijstva, ali i šire. Navodimo jedan od njih: Medžlis Sanski Most je iz agresije izišao sa porušenom i devastiranom kompletnom vjerskom infrastrukturom (džamije i sl.), a danas je ona u potpunosti izgrađena, ljepša i veća nego što je bila. S druge strane, općina Sanski Most je izišla iz agresije sa sačuvanom skoro kompletnom državnom infrastrukturom (firme i sl.), a danas je veliki dio toga devastiran i disfunkcionalan. U tom smislu čestitao je svim članovima – prošlim i aktualnim: džematskih odbora, Izvršnog odbora, članovima Skupštine, Glavnom imamu i imamima koji najbolje pokazuju kakvi su rezultati kada se brižno bdije nad povjerenim emanetom u društvu i Zajednici.

U nastavku rada, na Skupštini su podneseni godišnji izvještaji o najvažnijim segmentima rada i djelovanja Medžlisa: vjerskoprosvjetni, administrativnopravni, te finansijski izvještaj. Na prijedlog predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa, podnesen je i izvještaj o socijalnim i humanitarnim aktivnostima Medžlisa IZe u 2015. godini.

Sve materijale sa detaljnim izvještajima, zastupnici su dobili nekoliko dana prije održavanja Skupštine, kako bi iste u svojim džematima mogli razmotriti, a sve sa ciljem što transparentnijeg uvida u rad službi Medžlisa, ali i konstruktivnijih analiza, pitanja, smjernica i sugestija od zastupnika džemata na samoj Skupštini. Izvještaje su podnijeli svako iz svoga djelokruga rada i odgovornosti: gl. imam Husein ef. Kovačević (vjerskoprosvjetni), predsjednik IO Medžlisa Ilfad Ičanović (administrativnopravni), predstavnik knjigovodstvenog biroaDeni kodeks“ (finansijski), te Senad ef. Omić, izvještaj o socijalnim i humanitarnim aktivnostima Medžlisa.

Svaki od izvještaja predstavljan je i analiziran posebno, a ono što smatramo bitnim istaknuti je da su zastupnici svaki od izvještaja jednoglasno usvojili.

U 2016. godini intenzivirati rad na pripremi centralizacije članarine

Nakon izvještajnog dijela, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa je iznio prijedlog o potrebi intenzivnijeg i ozbiljnijeg rada na iznalaženju provodivih modaliteta za centralizaciju članarine na nivou našeg Medžlisa, te pozvao zastupnike džemata da u raspravi po ovom pitanju daju svoj doprinos. Nakon rasprave i prijedloga od strane zastupnika džemata u Skupštini, usvojen je zaključak u formi naloga Izvršnom odboru Medžlisa da u predstojećem periodu pripremi nekoliko prijedloga i modaliteta koji bi bili adekvatna platforma za tematsku Skupštinu Medžlisa u septembru isključivo po ovom pitanju.

Zastupnici su na kraju pohvalili ovakav način rada Medžlisa, te u pojedinačnim javljanjima iznijeli još nekoliko konstruktivnih prijedloga i sugestija, a sve u cilju nastavka rada službi Medžlisa na principima odgovornosti, pravičnosti i transparentnosti.


www.medzlis.info

 

Podijeli