PROUČEN JASIN I TEWHID PRED DUŠU GENERALA MEHMEDA ALAGIĆA

PROUČEN JASIN I TEWHID PRED DUŠU GENERALA MEHMEDA ALAGIĆA

Učenjem Jasina i tewhida u „Generalovoj džamiji“ u Fajtovcima nakon podne-namaza, danas (06.03.2016.) je službeno otpočeo program obilježavanja trinaeste godišnjice od smrti jednog od najboljih sinova Domovine, rahmetli generala Mehmeda Alagića.

Pored bliže rodbine i prijatelja, tewhidu su prisustvovali vjernici iz mnogih sanskih džemata, tačnije, oni koji lik i djelo rahmetli generala Alagića istinski poštuju i njegove zasluge ne zaboravljaju.

Jasin i tewhid, kao i svake godine do sada, proučili su imami Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, predvođeni glavnim imamom, prof. Husein ef. Kovačevićem koji se na kraju programa obratio prisutnim vjernicima.

Glavni imam je u svome obraćanju podsjetio na neke od ratnih zasluga  kojima nas je rahmetli General doživotno zadužio. Podsjetio je vjernike i vjernice da ih je okupio zajednički povod, razlog i cilj, te da ujedno prisustvuju skupu koji će, pored svih ostalih koji su planirani, jedini ako Bog da, koristiti duši rahmetli Generala, bez obzira što na njemu nema prisutnih medija i kamera.

„Svi ostali sadržaji koji su u ovom povodu planirani potrebni su i koristit će, ako Bog da, nama živima, ali jedino naše iskrene dove proučene danas, koristit će njegovoj plemenitoj i herojskoj duši u svijetu i mjestu u kojem se sada nalazi“, poručio je u svome obraćanju Glavni sanski imam.

Imam „Generalove džamije“ Hasib ef. Delić, na kraju programa se zahvalio kolegama imamima, a ponajviše prisutnim vjernicima koji svake godine redovno dolaze i time svjedoče da lik, djelo i zasluge rahmetli generala Mehmeda Alagića nisu zaboravili. Zahvalu je uputio i Medžlisu Sanski Most na sponzorstvu u obilježavanju trinaeste godišnjice njegovog preseljenja na Ahiret. Posebnu zahvalu uputio je Udruženju žena „Bliha“ koje su za sve prisutne goste priredile ručak i koje su u toku cijele godine redovna i neizostavna podrška u džematskim aktivnostima i održavanju džamije „General Mehmed Alagić“.

Podsjećamo, program obilježavanja nastavlja se sutra, kada će biti upriličena posjeta generalovoj porodici (09:30), Akademija sjećanja na genarala Mehmeda Alagića u Staroj gradskoj vijećnici na Trgu ljiljana (10:30), posjeta turbetu rahmetli Generala (12:30), kao i Čas historije u svim osnovnim i srednjim školama naše Općine.

www.medzlis.info

 

Podijeli