KLANJANA VELIKA DŽUMA NA KAMENGRADSKOJ MUSALLI

KLANJANA VELIKA DŽUMA NA KAMENGRADSKOJ MUSALLI

 

Na Musalli Sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu danas je klanjana džuma-namaz čime je okončana ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija „Musalla 2016“ koja je trajala u proteklih pet dana, te obilovala nizom prigodnih sadržaja.

Ovome činu prisustvovao je veliki broj gostiju i vjernika, te visoke zvanice Islamske zajednice i društveno političkog života naše zemlje. Po ustaljenoj tradiciji, manifestacija je započela u jutarnjim satima okupljanjem učesnika i defileom kroz uži centar Sanskog Mosta. Povorku učesnika manifestacije pratio je i pozdravio veliki broj građana, a ove godine posebna atrakcija bili su konjanici i kočije koji su pristigli iz više bh gradova kako bi uveličali ovu manifestaciju.

Dešavanja su se potom preselila na lokalitet Musalle u Donjem Kamengradu. Učesnici manifestacije posjetili su spomenik koji je podignut u znak sjećanja na turske šehide poginule prilikom boja za Kamengradsku tvrđavu gdje su održani prigodni programski sadržaji. Nakon obilaska spomenika, organizovan je defile bajraka, što je također, dio tradicije. I ove godine prodefilovao je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata,  a za najljepši proglašen  je Ajvaz Dedin bajrak kojeg je nosio Tahir Hadžiabdić iz Prusca.

Najopremljeniji bajraktar je Selvir Bajrić iz Hamzibegovog džamata, najopremljeniji konjanik Aziz Šehović iz Brčkog, koji je u Sanski Most došao sa deset konja, dok najljepša kočija pripada Izetu Hasiću iz džemata Pobriježje. Priznanja nagrađenima dodijelio je direktor manifestacije “Musalla 2016”, Mirsad ef. Spahić, koji je istakao kako je džuma-namaz kruna ovogodišnje manifestacije koja je obilovala bogatim i kvalitetnim programskim sadržajima.

„Na ovaj način muslimani naših prostora njeguju sjećanje na dolazak islama i početak jedne nove civilizacijske ere, kao i na velikog vojskovođu i misionara Sultana Mehmeda Fatiha. Zadovoljni smo dolaskom brojnih gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, Irana, Turske i drugih zemalja.“, istakao je efendija Spahić.  Na početku zvaničnog dijela programa prisutne je pozdravio načelnik Općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, istakavši da je ova manifestacija vremenom postala prepoznatljiv simbol Sanskog Mosta, ali i identiteta Bošnjaka kao naroda. Glavni sanski imam, Husein ef. Kovačević je, govoreći o istorijskom i civilizacijskom značaju Musalle, istakao kako ona označava prvi susret Bošnjaka sa islamom. „Dolazak Sultan Mehmeda Fatiha na ove prostore važan je za cijelu Bosansku Krajinu, ali i našu zemlju i mi smo ponosni što u ovom postratnom periodu pune dvije decenije organizujemo i unapređujemo ovu manifestaciju. Sem toga, u okviru manifestacije želimo ponuditi niz kvalitetnih vjerskih, kulturnih, pa i naučnih i drugih sadržaja. Smatramo da smo uspjeli u tome i svake godine činimo pomake“, istakao je efendija Kovačević.

Bihaćki muftija, Hasan ef. Makić je također govorio o važnosti ove i drugih manifestacija koje profiliraju duhovni i kulturni identitet Bošnjaka muslimana. Nakon obraćanja zvanica, uslijedilo je redanje u safove, a potom i klanjanje džuma-namaza na lokalitetu Musalle Sultana Mehmeda Fatiha. Za svakog muslimana ovaj čin predstavlja posebnu čast, te je džumu-namaz klanjao veliki broj vjernika s područja sanske, ali i drugih općina, a stekao se utisak kako je ove godine ovom svečanom činu prisustvovao najveći broj vjernika.

Klanjanje džuma-namaza predvodio je izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, hfz. Mensur ef. Malkić, inače prvi imam Begove džamije u Sarajevu i direktor Gazi Husrevbegove medrese, podsjetivši na potrebu povratka vjeri i moralnim načelima koji su njen sastavni dio. „Islamskoj zajednici je veoma stalo do ove manifestacije i meni je zadovoljstvo što sam danas ovdje sa vama. Čast mi je da sam na istom mjestu gdje je Sultan Mehmed Fatih klanjao džuma-namaz i tako donio nur islama na ove prostore. Poruka Musalle nama muslimanima je da živimo međusobno u što boljim odnosima, ali i da održavamo dobre međuljudske odnose i sa našim komšijama koji nisu muslimani.“, istakao je hafiz Malkić.

Dodao je još i to kako Musalla u Donjem Kamengradu simbolizira vjeru u Allaha, plemenitost, postojanost i dostojanstvo Bošnjaka, te označava povratak korjenima islamske vjere.   Manifestacija “Musalla” njeguje naš prvi susret sa Islamom, koji je na ove prostore donio Sultan Mehmed Fatih. Prema narodnom predanju, on je na ovom mjestu klanjao džumu namaz neposredno nakon boja za kamengradsku tvrđavu, što je označilo dolazak islama u BiH.

Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i minber iz 15. vijeka.

 

 

Podijeli