„MUSALLA 2016“ U BAJRAMSKOM RUHU

„MUSALLA 2016“ U BAJRAMSKOM RUHU

Press konferencijom koja je danas održana u prostoru harema Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu najavljen je početak ovogodišnje kulturno-vjerske manifestacije „Musalla 2016“. Direktor manifestacije, Mirsad ef. Spahić, istakao je da se ona ove godine odvija u ozračju najvećeg muslimanskog praznika Bajrama i da će obilovati nizom raznovrsnih sadržaja. Prema njegovim riječima, nastojanje organizatora je da manifestacija svake godine bude bolja od prethodne, a ovogodišnja „Musalla 2016“ svečano će biti otvorena na prvi dan Bajrama, 4. jula u večernjim satima na Trgu oslobodilaca, kada je predviđeno održavanje velikog bajramskog koncerta.

„Pored centralnog događaja, klanjanja džume namaza na lokalitetu Sultan Fatihove Musalle u Donjem Kamengradu, koje će predvoditi Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH ili njegov zamjenik, očekuju nas promocije knjiga i zbornika, koncerti islamske duhovne muzike, večeri Kur'ana, kulturni i sportski sadržaji. Javnosti posebno preporučujemo naučni skup na temu „Ekonomija kao preduvjet opstojnosti i dostojanstva“ kojim želimo naglasiti privredne potencijale koje naša zemlja pruža kao i načine kako iskoristiti naše ekonoske resurse i poboljšati opće prilike u BiH“, istakao je efendija Spahić.

Glavni sanski imam, Husein ef. Kovačević, koji je istovremeno i predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, istakao je kako se na ovaj način njeguje sjećanje na dolazak Islama na ove prostore, ali i na civilzacijske i kulturne tekovine koje muslimani baštine stotinama godina. „Islam u svome imenu ima odrednicu „mir“, to je vjera mira, tolerancije i suživota. Upravo zbog toga islam je u prošlosti prihvaćen od strane bosanskih bogumila i drugih na ovim prostorima, te i zbog toga želimo oživjeti sjećanje na naš susret sa islamom. Istovremeno, želimo pokazati svijetu kako islam nije isključio drugo i drugačije, nego je omogućio i ukomponirao bivstvovanje različitosti stotinama godina. Naš susret sa islamom je nešto što trebamo njegovati i pokazivati kroz brojne sadržaje naše manifestacije „Musalla“, posebno u konktekstu razbijanja zlonamjernih stereotipa koji islam nastoje predstaviti u lošem i iskrvljenom svjetlu.“, naglasio je predsjednik Organizacionog odbora.

Podsjećamo da će ovogodišnja „Musalla“ svečano biti otvorena 4. jula u večernjim satima na Trgu oslobodilaca. Pored oficijelnog otvaranja, predviđeno je da se održi veliki bajramski koncert uz učešće Eldina Huseinbegovića i Hora medrese „Džemaluddin Čaušević“. Narednog dana, u utorak 5. jula planira se održavanje etno izložbe ručnih radova Minke Hodžić, kao i izložba umjetničkih djela slikara Edina Hasanića. Isto veče u Trnovi će se održati promocija monografije „Trnova kroz vremena“, čiji je autor Amer Crnkić. Sportska natjecanja predviđena su za srijedu, 6. jula, a tog dana će se odigrati malonogometni turnir u Vršu. Članovi Kluba ekstremnih sportova „Kondor“ istog dana izvešće pokaznu vježbu spasavanja unesrećenih u slučaju poplava na lokaciji gradskog mosta, dok će u Osnovnoj školi „Skender Kulenović“ u Donjem Kamengradu biti održan karate turnir.

Jedan od najvažnijih sadržaja ovogodišnje manifestacije biće naučni skup „Ekonomija kao preduvjet opstojnosti i dostojanstva“ koji će se održati istog dana u zgradi gradskog kina uz učešće eminentnih stručnjaka iz naše zemlje.

U četvrtak, 7. Jula u prostoru općinske vijećnice održaće se promocija zbornika „Ahdnama i ljudska prava“, a u večernjim satima istog dana u haremu džamije „Sultan Mehmed Fatih“ u Donjem Kamengradu biće upriličena tradicionalna noć Kur'ana uz učešće najboljih učača i hafiza.

Posljednjeg dana manifestacije, u petak 8. jula, održaće se centralni dio ovogodišnje manifestacije, klanjanje džuma namaza na lokalitetu Musalle u Donjem Kamengradu. Očekuje se prisustvo velikog broja vjernika iz cijele BiH i šire, a vjerski obred će predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović. U večernjim satima istog dana planirano je održavanje internacionalne smotre foklora „Zana“.

U ime Organizacionog odbora pozivamo građane da svojim prisustvom uveličaju programske sadržaje ovogodišnje manifestacije, te da duhovnim sadržajima koje nudi ovogodišnja „Musalla“ osvježe svoje duše i napoje svoja vjernička srca.


Podijeli