VELIKI OMLADINSKI IFTAR U HAREMU HAMZIBEGOVE DŽAMIJE

VELIKI OMLADINSKI IFTAR U HAREMU HAMZIBEGOVE DŽAMIJE

Sinoć je u prelijepom ambijentu harema Hamzibegove džamije održan veliki omladinski iftar za mlade iz svih sanskih džemata. Preko stotinu djevojaka i mladića iz trideset sanskih džemata sinoć je bilo najljepši ukras Hamzibegove džamija, bez obzira na svu njenu monumentalnost i prirodnu ljepotu.

Sinoć je, ujedno, bila i 17. noć mubarek Ramazana koja se obilježava kao Noć Bedra, kada je malobrojna grupa vjernika sa Poslanikom, a.s., 624. godine odbranila islam i njegove univerzalne vrijednosti koje će, od te noći je (po)stalo sigurno, živjeti do Sudnjeg dana. I naša omladina u islamu odgojena, sinoć je bila lijep podsjetnik te bedranske poruke.

Nakon klanjanog akšama i iftarske dove, prisutne su sa nekoliko ilahija počastile članice omladinskog hora džemata Došci-G.Kamengrad.

Gosti na sinošnjem iftaru bili su bihaćki muftija, Hasan ef. Makić, te četverica profeora Cazinske medrese koji su na teraviji zijaretili džemate: Skucani Vakuf, desna i lijeva obala, Vrhpolje i N. Naselje, te u njima održali prigodna predavanja. Muftija bihaćki vazu-nasihat je održao u Hamzibegovoj džamiji, gdje je prisutne vjernike podsjetio na neke od univerzalnih poruka i pouka Bedra.

Možemo reći da je već tradicija da džematlije  Hamzibegovog džemata budu domaćini ovog „iftara mladosti“. Ovog puta u finansijskoj podršci ovog lijepog projekta pridružio im se Diyanet Republike Turske koji je većim dijelom sufinansirao troškove ovog iftara, na čemu im se toplo zahvaljujemo.

 

Kako je to sinoć izgledalo, pogledajte u fotogaleriji na našoj fb stranici…


Podijeli