HAFIZI IZ TURSKE UKRASILI RAMAZAN U BOSNI

HAFIZI IZ TURSKE UKRASILI RAMAZAN U BOSNI

Već nekoliko godina, Islamska zajednica u BiH zahvaljujući dobroj saradnji sa Diyanetom (Islamskom zajednicom) u Republici Turskoj, ugošćava u svojim džamijama brojne hafize iz ove naše bratske zemlje koji cijeli Ramazan provode sa nama.

Tako je i ove godine u BiH iz Turske uoči Ramazana stigao 21 hafiz Časnog Kur'ana koji se raspoređeni po svim muftijstvima u BiH. Na području Bihačkog muftijstva ovog Ramazana boravi 5 hafiza iz Turske i to u medžlisima: Bihać, Cazin, B. Krupa, Prijedor i naš sanski Most.

Njihova ramazanska misija  u našoj domovini je hizmet – služenje svojoj vjeri, a u našim džamijama uče ramazanske mukabele sa imamima, te predvode teravije u dogovoru sa imamima. U našoj, Hamzibegovoj džamiji, ovog Ramazana musafir je mladi hafiz Hasan Bedirdhan iz Turske pokrajine Amasije.

Duše vjernika u Ramazanu osvježava izuzetno lijepim glasom i  mekamom, a sanske džematlije pripovijedaju kako je pravi odmor za dušu slušati njegovo učenje Kur'ana Časnog.

Na slikama je i hafiz Adem koji boravi ovaj Ramazan u Prijedoru, a koji je preksinoć zijaretio Hamzibegovu džamiju i počastio prisutne vjernike učenjem Kur'ana. Vazu-nasihat je tu noć održao jedan od profesora medrese „Osman ef. Redžović“ iz Visokog koji je sa još nekoliko kolega-muderrisa zijaretili nekoliko džemata našeg Medžlisa u kojima su održali prigodna ramazanska predavanja.

Podijeli