IMAMI NAŠEG MEDŽLISA U PREDRAMAZANSKOJ POSJETI PULI I UMAGU

IMAMI SANSKOG MEDŽLISA U PREDRAMAZANSKOJ POSJETI PULI I UMAGU

Posljednji vikend prije mubarek Ramazana imami Medžlisa IZ Sanski Most, njih 14, iskoristili su za dvodnevnu posjetu medžlisima islamske zajednice Pula i Umag, u susjednoj Republici Hrvatskoj. Nastavak je ovo ustaljene prakse Udruženja Ilmijje našeg Medžlisa, da se godišnje upriliči posjeta nekim od medžlisa u našem regionu.

To se pokazalo kao lijepa prilika za spoj ‘ugodnog sa korisnim’, što čini međusobno druženje i upoznavanje kolega imama, ali i posjeta našim džematlijama koje je životna sudbina nekada davno odvela iz rodnog zavičaja u te krajeve.

Na putovanju je naša prva usputna destinacija bila posjeta i predah u prelijepom ambijentu Islamskog centra u Rijeci. Navodimo ‘usputna’ jer smo ovaj prelijepi Centar mahsuz zijaretili prošle godine. Prijateljsku kahvu smo i ovog puta popili sa dvojicom riječkih kolega, glavnim imamom, Hajrudin ef. Mujkanovićem i imamom Adnan ef. Đikićem.

Naša slijedeća destinacija bila je posjeta Medžlisu IZ Pula, gdje su nas dočekali i bratski ugostili naše čestite kolege, gl. imam Esad ef. Jukan sa imamima Omer ef. Omanovićem i Idriz ef. Hasanovićem, te predsj. IO Medžlisa Abdulah Nesimijem.

Mi nismo zaboravili kada su nam prije dvije godine, za vrijeme strašnih poplava koje su zadesile i naš grad, muslimani Pule dopremili tri velika kombija higijenske i prehrambene pomoći, a sve to organizirao i dovezao glavni imam Esad ef. sa svojim saradnicima. Naša posjeta njima je i skromno ljudsko HVALA za to. Lijepo je bilo svjedočiti kako ovaj mladi trojac vrijednih imama sa svojim Odborom uspješno organiziraju i vode ovaj Medžlis koji je na korak do ishodovanja svih potrebnih dozvola za početak izgradnje respektabilnog islamskog centra u Puli. Neka ih Uzvišeni Gospodar na tom putu podrži i pomogne.

U Umagu kod dobrotvora Hasana Ćatića iz Lukavica

Medžlis IZ Umag je bio naše sljedeće odredište, gdje su naši imami imali više nego domaćinski doček i gostoprimstvo našeg Hasana Ćatića i njegove hanume iz džemata Lukavice, a koji već dugi niz godina žive i rade u ovom istarskom gradu. Za Hasana možemo reći da je jedan od onih ljudi koji, iako je otišao iz zavičaja, zavičaj nije otišao iz njega. Iako je redovni član Islamske zajednice u Umagu i u rodnim Lukavicama, Hasan zavičajnom džematu svake godine sâm osigurava jednu mjesečnu brutto platu, pošto njegove Lukavice spadaju u red manjih džemata. Ova praktična podrška i nastojanje da se i u njegovim Lukavicama čuje ezan bez obzira što ih nema mnogo, zaista je hvale i spomena, ali i ugleda vrijedna.

U Umagu su, zahvaljujući toplom Hasanovom dočeku svojih imama iz zavičajnog grada, naši imami i noćili, te proveli lijepo vrijeme družeći se sa kolegom Elvedin ef. Posavljakom i njegovim saradnicima.

Iako relativno mali medžlis i mala zajednica muslimana egzistira u ovom istarskom gradiću, oni su prije nekoliko godina krenuli sa svojim historijskim poduhvatom – izgradnjom islamskog centra. Mali a veliki umaški muslimani do sada su većinom vlastitim sredstvima završili grube građevinske radove na islamskom centru, a nakon što smo se uvjerili u njihov entuzijazam, trud i želju da napokon i oni dobiju džamiju koja će biti ‘njihova na njihovome’ i koju će s ponosom moći ostaviti u emanet svojim potomcima, najmanje što smo i mi mogli učiniti je da damo svoj skromni doprinos i najavimo da će i muslimani Sanskog Mosta ugraditi, ako Bog da, dio svoga imetka u budući islamski centar u Umagu.

Po okončanju posjete Umagu, zaputili smo se prema susjednim gradovima susjedne države Slovenije u kojima također živi značajan broj naših džematlija, a koji su organizovani čak kroz dva džemata, onome u Kopru i Izoli.

Nakon kratke posjete ovim gradovima, povratak kući nastavili smo preko Ljubljane kako bismo mogli svratiti i do Islamskog centra koji polahko ali sigurno niče u ovom gradu. Kada smo bili u posjeti ovome Medžlisu, sa uvaženim Muftijom i njegovim imamima stajali smo u ogromnoj betonskoj rupi – suterenu budućeg ljubljanskog islamskog centra. Sada smo željeli svojim očima vidjeti i dušom doživjeti osjećaj gledanja u minaret ljubljanske džamije na koji muslimani ovog grada željno čekaju skoro pedeset godina. I zaista – 40 metara uspravni minaret stoji i svjedoči. Svjedoči da su muslimani Slovenije i Ljubljane ostali uspravni i nesalomljivi u svojoj želji da dobiju svoju džamiju.

Samo Bog Dragi zna kolika su iskušenja, žrtva, trud i odricanje ljubljanskih muslimana sa svojim muftijom Grabusom i ostaliim imamima iza toga. Neka ih On, Uzvišeni, za to i nagradi. Kada smo bili u posjeti Medžlisu IZ Ljubljana, u jedno smo se uvjerili – Islamski centar u Ljubljani ima kome i za koga rasti!

Ako bismo naše sveukupne impresije trebali sažeti u jednoj rečenici, onda bismo kazali da smo ponosni na naše ljude i njihove imame koji žive i rade u mjestima koja obiđosmo. U svakom gradu naši muslimani žive islam kroz svoje džemate, okupljeni oko svojih imama kao pčele oko matice. U svakom od tih gradova Hrvatske i Slovenije islamski centri izgrađeni ili se grade…

Ponosan bi bio i naš reisu-l-ulema Džemaluddin ef. Čaušević, Allah mu džennet dao, koji je još krajem treće decenije XX. stoljeća nostalgično se pitao:“Hoće li i kad li muslimani dočekati da niknu džamije i u Zagrebu, Osijeku, Ljubljani…“

Mevlud nas naš bosanski uči da, šta ko želi ono hoće dočekat’, samo treba nekoliko pričekat’, a vjera nas uči da „ko nije zahvalan ljudima, ni Bogu zahvalan nije“, zato, na kraju ovog zapisa najtoplije se još jednom zahvaljujemo svima gore spomenutim na lijepom druženju i domaćinskom dočeku.

www.medzlis.ba

 

Podijeli