PROUČENA ZAJEDNIČKA IKRAR DOVA ZA SANSKE HADŽIJE

PROUČENA ZAJEDNIČKA IKRAR DOVA ZA SANSKE HADŽIJE

Sinoć je Hamzibegova džamija bila ispunjena vjernicima koji su došli prisustvovati svečanom programu ispraćaja ovogodišnjih hadžija na časni i mubarek put i učenju zajedničke ikrar-dove tim povodom.

Prisutne vjernike u uvodnom obraćanju je poselamio glavni imam Medžlisa, mr. Husein ef. Kovačević, a vazu-nasihat ovogodišnjim hadžijama i ostalim prisutnim održao je prof. Mirza ef. Žerić, imam u džematu Kruhari-Jezernice. Program sačinjen od učenja Kur'ana i prigodnih ilahija izveli su prisutni imami Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

Glavni imam je podsjetio vjernike na činjenicu da je samo broj hadžija koji ove godine idu na hadž iz BiH (1411), veći od ukupnog broja hadžija koji su iz BiH otišli u pedesetogodišnjem periodu komunizma, te kazao da, u tom kontekstu, imamo razloga biti optimistični.

Mirza ef. je u svom obraćanju podsjetio na potrebu naše duhovne introspekcije i samokritike, te činjenice da i danas ima veliki broj praktičnih vjernika koji sebi pronalaze opravdanje za neobavljanje pete islamske dužnosti, a čije, primjerice, novoizgrađene garaže u novčanoj protuvrijednosti iznose nekoliko troškova hadža, a o kućama da ne govorimo. Tu, sa islamske tačke gledišta, definitivno nešto ne štima! Govorio je budućim hadžijama o značaju i vrijednosti hadža kao krune svih čovjekovih ibadeta, te im čestitao i uputio korisne i praktčne savjete za što uspješnije obavljanje ovog ibadeta.

Na kraju programa imam Hamzibegove džamije, Mirsad ef. Sedić, prozvao je ovogodišnje hadžije i hadži hanume, njih dvadeset četvero, te proučio ikrar-dovu za njihov hairli odlazak i povratak, kao i čestito obavljen i kod Uzvišenog Allaha primljen hadždž.

Spomenimo i to da su sretnici koji ove godine zijarete Allahovu kuću (Kabu/Bejtullah):

GRADSKI DŽEMAT: 1. Kovačević Husein (bedel), 2. Kovačević Razija (bedel), 3. Krupić Fadil, 4. Alagić-Krupić Zumreta, 5. Sinanović Šefik, 6. Sinanović Amira, 7. Jevrić Jusuf, DŽEMAT KRUHARI-JEZERNICE: 8. Žerić Mirza (bedel), 9. Medić Mensur, 10. Mahić Šefika, 11. Hotić Ismet, 12. Hotić Sulte, DŽEMAT TRNOVA: 13. Šupuk Ibrahim, 14. Šupuk Sada, 15. Šupuk Devla, DŽEMAT VRHPOLJE: 16. Pašalić Enes (bedel za Mehmedaliju Šudlića), 17. Pašalić Midheta (bedel), 18. Selman Muharem, 19. Selman Vasva, DŽEMAT HUSIMOVCI: 20. Vuković Muvedet (bedel), 21. Karabeg Elvir, DŽEMAT G.HRUSTOVO-KERANI: 22. Jusić Amir (vodič),  23. Jusić Sedžida, DŽEMAT ČAPLJE: 24. Kazić Safet.


 

* FOTOGALERIJU sa sinošnje ikrar-dove, možete pogledati na našoj službenoj fb stranici…

Podijeli