“BERIĆET” – PODIJELJENA POMOĆ U VRIJEDNOSTI 1600 KM

„BERIĆET“ U DANIMA VIKENDA PODIJELIO ZNAČAJNU POMOĆ PORODICAMA U SOCIJALNOJ POTREBI

(USKORO VIDEO IZVJEŠTAJ)

Jučer su aktivisti i volonteri socijalnog fonda „BERIĆET“ Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most posjetili nekoliko porodica koje žive u izuzetno teškim životnim uslovima.

S obzirom da se još nalazimo u mjesecu rebiu-l-evvelu, mjesecu rođenja posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, a.s., ovu humanitarnu akciju smo i organizirali tim povodom. Drugim riječima, željeli smo barem nekoliko porodica posjetiti sa prigodnom pomoći, a u znak slijeđenja života i djela Muhammeda, a.s.

„Širite mir među ljudima, nahranite gladne, klanjajte noću dok drugi spavaju i ući ćete u džennet spokojni,“ riječi su našeg Poslanika, a.s. S druge strane, iz njegovog života učimo da je pomoći potrebnoga, udijeliti sadaku, pomilovati po glavi siroče, među najljepšim ukrasima naše vjere.

U jučerašnjoj akciji podijelili smo 6 prehrambenih paketa, 7 metara iscjepanih drva dvjema porodicama, jedan frižider, te 450 KM novčane pomoći porodici RVI kao ispomoć u školovanju djece i dvjema porodicama za pomoć u liječenju. Ukupna novčana vrijednost ove humanitarne akcije iznosi oko 1.600 KM. Porodica koja nam je donirala za podjelu drva i frižider pred dušu svoje rahmetli majke, željela je ostati anonimna, te im se i ovom prilikom zahvaljujemo, sa dovom da se Gospodar hurmetom ove sadake duši njihove majke smiluje.

U ovoj akciji sa nama su volontirale djevojke Amina Burnić i Ajla Hodžić, polaznice najstarije mektebske grupe džemata Došci-G. Kamengrad, na čemu im se svesrdno zahvaljujemo.

Ovo je ujedno bila i naša posljednja humanitarna akcija u ovoj godini, kada možemo konstatirati da smo u mjesecima iza nas po našim džematima porodicama u socijalnoj potrebi podijelili ukupno 215 prehrambenih paketa, te značajnu pomoć u drugim oblicima, o čemu će biti više informacija u video-prilogu.

Pored spomenutog, podsjećamo da smo u saradnji sa džematom Kruhari-Jezernice u ovoj godini uspješno realizirali i humanitarnu akciju izgradnje kuće beskućniku Mehi Heganoviću iz tog džemata, o čemu smo uredno  izvještavali. U toj akciji dodatno je učestvovao određeni broj naših džemata (ukupnom donacijom od 4.649 KM), brojni pojedinačni donatori, kao i firme „Vrbanja“ (donirali temelj za kuću), te firme PVC stolarije „Kvrgić“ (donirali prozore) i firma „SAP“ (donirali vrata).

Pored džematskih sergija koje čine glavninu sredstava socijalnog fonda „Berićet“, tu ste još sa nama i svi vi koji ste u toku godine prepoznavali naše aktivnosti kao plemenite, humane i vrijedne vaše materijalne podrške. Mnogi od vas ste to činili sa zamolbom da to ostane između vas i vašeg Gospodara, dakle anonimno, zato Njega molimo da svoje sadake nađete kada vam budu najpotrebnije.

Neka Milostivi Allah sve dobročinitelje nagradi, berićet i nafaku im uveća, a vašom udijeljenom sadakom vas i vaše bližnje od belaja i teških životnih iskušenja čuva…

Senad ef. Omić, koordinator

humanitarnih i soc. aktivnosti MIZ S.Most

Podijeli