Centralna mevludska svečanost

Centralna mevludska svečanost

Sa večerašnjim akšamom nastupio je 12. rebiu-l-evvel, dan koji muslimani u Bosni i Hercegovini stoljećima obilježavaju kao dan u kojem je rođen posljednji Allahov poslanik i „kruna svega stvorenoga“, Muhammed, s.a.v.s.

 

Tim povodom je večeras, poslije jacije-namaza, u Hamzibegovoj džamiji održana centralna mevludska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

Najljepšim stihovima mevluda, ilahijama, kasidama i salavatima svečano je obilježeno rođenje Allahovog miljenika, Muhammeda a.s.

Mevludski program izveli su imami Medžlisa Sanski Most, a prigodnim vazu-nasihatom se na kraju mevludskog programa prisutnim vjernicima obratio prof. Edhem ef. Čamdžić, bivši banjalučki muftija.

U svome prepoznatljivo nadahnutom obraćanju Edhem ef. je podsjetio vjernike na nekoliko značajki iz Poslanikovog, a.s., života, posebno naglašavajući njegove moralne i karakterne osobine. Muhammedova, a.s., skromnost i pristupačnost svakom čovjeku bez obzira na rasu i društvenu klasu, bila je uzrokom da ga hiljade ljudi u njegovom vremenu slijede, a danas je uzrokom miliona njegovih sljedbenika na svim stranama svijeta. S druge strane, nije mali broj i nemuslimana koji mu se dive, naprotiv, on je sve veći bez obzira na sve pokušaja dikreditiranja njegove ličnosti danas.

Hamzibegova džamija je večeras bila izuzetno posjećena, što još jednom potvrđuje ljubav muslimana naših prostora koju gaje i na ovaj način prema voljenom Poslaniku, a.s., iskazuju.

Podijeli