IMAMI ISPRED SOCIJALNOG FONDA „BERIĆET“ PODIJELILI 7 PREHRAMBENIH PAKETA I 800 KM NOVČANE POMOĆI

IMAMI ISPRED SOCIJALNOG FONDA „BERIĆET“ PODIJELILI 7 PREHRAMBENIH PAKETA I 800 KM NOVČANE POMOĆI

Danas su imami Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most podijelili po našim džematima sedam paketa sa osnovnim životnim i higijenskim potrepštinama, a u proteklim danima i 800 KM novčane pomoći.

 

Radi se o porodicama koje su u teškoj materijalnoj situaciji i o kojima socijalni fond našeg Medžlisa, „Berićet“, inače vodi brigu u skladu sa svojim mogućnostima.

Svi znamo da je zima na pragu i da neke porodice, i pored najveće želje i truda, teško ili nikako mogu u tom vremenu sebi zaraditi da bi preživjeli.

Ispred „Berićeta“ redovno gledamo i u prvi plan stavljamo one porodice, koje se nisu odmah predale i ‘pružile ruku’, nego se bore da časno, dostojanstveno i od svoga rada žive. Često ni to danas, nažalost, nije lahko.

Prilikom današnje posjete, posebno su na nas ostavili dojam mali školarci, djeca bolesnog Safeta Kreštića iz Skucanog Vakufa. Sreli smo ih na putu iz škole. Sumeja je peti razred, a njen veseli brat Bilal treći.  Iako vidno promrzli i od pješačenja umorni, dotrčali su do nas veseli i nasmijani. Nakon što su nas poselamili, dječiji radoznali pogledi su preletili po sadržaju paketa koji smo im donijeli.  Kada je vidio da u paketu ima i ćevapa, dječak Bilal reče sestri kako ih sve moraju odmah pojesti. Na naš upit: „A zašto sve odmah Bilale?“, dječak mudro i pomalo tužno odgovori:“Pa, zato efendija što nam je frižider pokvaren.“

Bilalu smo rekli da ih sve i pojedu, a mi ćemo se potruditi da drugi put ne moraju žuriti. Kako nekoj djeci malo fali da budu sretni…

Što se novčanih donacija tiče, njih smo podijelili porodicama jetima i kao pomoć u liječenju za jednog teško oboljelog mladića, o čemu smo poslali dokaze o uručenju našim donatorima. I na ovom mjestu se zahvaljujemo našem partneru iz Beča, Ishak ef. Ahmetoviću, putem kojeg smo dobili 250 eura od donatora Hadžić Suad-a iz Belgije, te našem Reuf-u Okanoviću iz Švedske koji sa porodicom redovno podržava naše humanitarne aktivnosti.

U danima pred nama, planiramo posjetiti još nekoliko porodica u socijalnoj potrebi, te porodicama koje nisu bile u stanju obezbjediti sebi ogrjev za zimu dodijeliti određenu količinu drva.

Zahvaljujemo se i kolegama-imamima koji su i danas hizmetili u ovoj plemenitoj aktivnosti, razvozeći pomoć svojim autima.

Molimo Dragog Boga da ovim porodicama teške dane olakša, a svima vama koji od svoje nafake odvajate i mislite na njih, neka Uzvišeni Gospodar nadoknadi. Vjerujemo da Uzvišeni Allah upravo preko vas – darežljivih i džometnih ljudi olakšava njima.

Neka naša iskrena sadaka bude naš zalog da budemo među onima koji imaju mogućnosti pomoći i da ne budemo od onih koji pomoć čekaju.

* FOTOGALERIJU sa današnje podjele pomoći možete pogledati na našoj fb stranici…

www.medzlis.info

 

Podijeli