ODRŽANA SKUPŠTINA MEDŽLISA

Održana Skupština Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most

/18.02.2017./ Danas je u prostorijama nove općinske vijećnice održana redovna Skupština Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most. Skupštini je prisustvovala većina od 65 zastupnika iz svih džemata sanskog Medžlisa. Prisutnim zastupnicima na današnjoj Skupštini pridružio se i uvaženi bihaćki muftija, Hasan ef. Makić, koji se nakon podnesenih izvještaja i obratio prisutnima.

Na samom početku, kako je to predviđeno Izbornim pravilima Islamske zajednice, izabrano je radno predsjedništvo Skupštine. I ove godine, prisutni zastupnici su prihvatili da ono bude u sastavu: g. Besim Delić, te g. Senad Kadirić.

U nastavku rada, na Skupštini su podneseni godišnji izvještaji o najvažnijim segmentima rada i djelovanja Medžlisa: vjersko-prosvjetnom, administrativno-pravnom, te finansijskom poslovanju. Sve materijale sa detaljnim izvještajima, zastupnici su dobili nekoliko dana prije održavanja Skupštine, kako bi iste u svojim džematima mogli razmotriti, a sve sa ciljem konstruktivnijih analiza, pitanja, smjernica i sugestija od zastupnika džemat na samoj Skupštini.

Izvještaje su podnijeli, svako iz svoga djelokruga rada i odgovornosti: gl. imam mr. Husein ef. Kovačević (vjersko-prosvjetni), predsjednik IO Medžlisa Nirzad Karamujić (administrativno-pravni), te Denijal Ogrešević, predstavnik knjigovodstvenog biroa „Deni kodeks“ (finansijski). Svaki od izvještaja predstavljan je i analiziran posebno, te je o svakom ostavljen prostor zastupnicima za pitanja i diskusiju. Nakon pitanja i određenih diskusija, svaki od njih je usvojen većinskom podrškom prisutnih zastupnika.

U svome izvještaju, Glavni imam je posebno apostrofirao problem iseljavanja sve većeg broja mladih, pa i čitavih porodica sa ovih područja, ilustrirajući to poražavajućim podatkom da je samo iz gradskog područja u prošloj godini odselilo oko 200 porodica.

Iz zastupničkih diskusija…

Nakon podnesenog izvještaja od strane nedavno izabranog predsjednika IO Medžlisa, g. Nirzada Karamujića, neki zastupnici su negodovali zbog činjenice da Izvršni odbor nije u protekloj godini održao tematsku Skupštinu po pitanju centralizacije, a što mu je bilo naloženo od ovog tijela. G. Karamjuć je zamolio za razumijevanje u tom smislu, te obećao da će ista ove godine biti održana. Kao osnovni razlog naveo je činjenicu da se u protekloj godini Medžlis S. Most suočio sa pronevjerom značajnih novčanih sredstava od strane bivše uposlenice Medžlisa (blagajnice), te je sav fokus u protekloj godini stavljen na rješavanje novonastalog problema. Upoznao je zastupnike da je istoj odmah po saznanju o pronevjeri uručen otkaz, te da su poduzeti svi zakonski mehanizmi (krivična i parnična prijava), te da je sudski proces u cilju rješavanja slučaja i namirivanja otuđenih sredstava u toku.

Neki zastupnici su iznova aktualizirali pitanje mehanizma pomoći koju veći džemati realiziraju prema manjima, te je Skupština uputila inicijativu Izvršnom odboru da u toku ove godine razmotri i analizira to pitanje i da ga, po potrebi, revidira.

U svome obraćanju, muftija Hasan ef. Makić dao je podršku radu ovog tijela, kao i Izvršnom odboru, a posebno džematskim odborima i imamima koji ulažu veliki trud u očuvanju islama na ovim prostorima.

U tom smislu čestitao je svim članovima – prošlim i aktualnim: džematskih odbora, Izvršnog odbora, članovima Skupštine, Glavnom imamu i imamima.


www.medzlis.info

 

Podijeli