IZ ŠTAMPE IZIŠLA KNJIGA „GENOCID U U SANSKOM MOSTU“

IZ ŠTAMPE IZIŠLA KNJIGA „GENOCID U U SANSKOM MOSTU“
Prije nekoliko dana iz štampe je izišla knjiga dr.sc. Muje Begića, Genocid u Sanskom Mostu.
Od okončanja agresije na RBiH, ovo je prva knjiga koja temu ratnih zločina u Sanskom Mostu tretira sveobuhvatno, slijedom svih naučnoistraživačkih parametara, tako da možemo konstatirati da se radi o referentnoj naučnoj studiji, što je itekako važno naglasiti. Činjenica da knjiga izlazi u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, dovoljnogovori u prilog ovoj konstataciji.

Autor na preko 850 stranica vjerno i argumentirano prikazuje težinu i razmjere počinjenih zločina genocida u našem gradu. U navodima brojnih zločina ubistava, zatvaranja, maltretiranja, autor donosi brojne dokaze: policijske i druge izvještaje, medicinske i obdukcione nalaze, nalaze vještačenja, svjedočenja, a sve to precizno signitira u preko 2000 fusnosta, koje će budućim istraživačima biti od velike koristi.
Autor ovog djela, dr.sc. Mujo Begić, šef je područnog ureda Instituta za nestale osobe za Bosansku krajinu, te stalni naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Do sada je napisao nekoliko referentnih djela na temu zločina protiv čovječnosti, a posljednje koje je promovirano prošle godine i u našem gradu bila je fotomonografija o najvećoj masovnoj masovnoj grobnici Bošnjaka i Hrvata Prijadora – Tomašici.
Recenziju ovog nadasve značajnog djela potpisuju naučni radnici i saradnici u pomenutom Institutu, prof.dr. Smail Čekić, te prof.dr. Rasim Muratović.

Navodimo dio iz recenzije ovog djela:
„Knjiga dr. sc. Muje Begića pod naslovom “Genocid u Sanskom Mostu” predstavlja ozbiljnu naučnu studiju koja je nastala kao rezultat kontinuiranog i upornog rada autora u proteklom periodu da istraži i obradi masovne zločine i genocid nad civilnim stanovništvom na prostoru Bosanske krajine u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu…
Ovaj rukopis dolazi u vrijeme kada je na prostorima Bosne i Hercegovine, otvoreno i javno, u političkim i naučnim krugovima prisutno negiranje genocida uprkos pravomoćnim sudskim presudama i brojnim činjenicama koje potvrđuju da je na prostoru Republike Bosne i Hercegovine počinjen genocid. Ovakvim stajalištima genocid ulazi u svoju završnu fazu, fazu poricanja…“
*** PROMOCIJA KNJIGE „GENOCID U SANSKOM MOSTU“, BIĆE PRIREĐENA U HAREMU HAMZIBEGOVE DŽAMIJE, U PETAK U 21.00h.
SVOJIM PRISUSTVOM POKAŽIMO DA NAM JE STALO, DA NAS SE TIČE, DA PAMTIMO I NE ZABORAVLJAMO – KAKO NAM SE NIKAD NE BI PONOVILO!!!

www.medzlis.info

Podijeli