OBILJEŽENA 104. GODIŠNJICA BITKE NA ČANAKKALAMA

Danas je u Donjem Kamengradu, u prisustvu visokih zvaničnika R. Turske, kao i predstavnika vlasti sa državnog i kantonalnog te općinskog nivoa, obilježena 104. godišnjica najznačajnije bitke u modernoj historiji Republike Turske, Bitke na Canakkalama (Galipolju).

Naša Općina je već četvrtu godinu zaredom domaćin obilježavanja ove čuvene bitke koja se u Republici Turskoj obilježava i kao „Dan šehida“, a Sanski Most je jedini grad u Europi u kojem R. Turska eksteritorijalno obilježava ovaj događaj.

Svečanost je otpočela obilaskom Spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu, a ovome činu su prisustvovali visoki zvaničnici ove prijateljske zemlje predvođeni ambasadorom R. Turske u BiH, Haldunom Kočom.

Delegacije su položile cvijeće na spomenik, intonirana je himna dvije zemlje, te je počasnom paljbom odata počast svim šehidima. Na Spomeniku turskim šehidima ašere i dovu za šehide je proučio g-din Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi R. Turske u Sarajevu, a dovu na Fatihovoj musalli proučio je Mirza ef. Žerić, glavni imam medžlisa Sanski Most. Kao izaslanik Travničkog muftije, ovom događaju prisustvovao je i Muhamed ef. Pezić iz Travnika.

Nakon ovog čina, održana je centralna komemorativna akademija u prostoru stare gradske vijećnice na Trgu ljiljana, uz prisustvo brojnih zvanica i građana.

Podsjetimo, bitka kod Čanakkalea započela je 18. marta 1915. godine. Tokom ove višemjesečne bitke vojne snage Turske, pod komandom Kemal paše Ataturka odbacile su veliki invazioni napad koalicionih snaga koje su predvodile britanske trupe, sačuvavši na taj način suverenitet i nezavisnost zemlje. Ono što povezuje BiH s ovom bitkom jeste podatak da je u Galipoljskoj bici, u mjestu Canakkale, poginulo nekolik hiljada Bošnjaka i radi se o ljudima s ovih prostora koji su izbjegli u Tursku tokom aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske.

Podijeli