ODRŽANO KUR'ANSKO TAKMIČENJE ZA DJECU I OMLADINU

?????????????

Protekli petak, 03.02.2020. godine, Medžlis islamske zajednice Sanski Most je vjernicima priredio prelijepu kur'ansku večer čiji je najljepši ukras bilo 23 djece i omladine  koji su imali zadatak da javno prezentiraju napamet naučenu suru el-Hudžurat.

Iako izuzetno velika, gradska Hamzibegova džamija je bila  ispunjena brojnim vjernicima koji su došli  iz drugih džemata, ali i sa drugih medžlisa kako bi prisustvovali ovom nesvakidašnjem događaju.

Na samom početku programa, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa, Mirza ef. Žerić, koji je kazao da je ovo druga po redu ovakva svečanost na području našeg Medžlisa, te da je izuzetna posjećenost prošlogodišnjem ovakvom takmičenju, na neki način obavezala nas da tu lijepu praksu nastavimo. Glavni imam je iskoristio ovu priliku, te najavio da Medžlis IZ Sanski Most nastavlja sa plemenitim projektima, te odmah najavio projekat za odrasle  u kojem će vjernici kroz organizovane časove i druženja imati priliku učiti o životu Allahovog pslanika, s.a.w.s., a najbolji osvojiti ‘UMRU, te  će biti počašćen-a da hodočasti i zijareti  Mekku i Medinu.

U takmičarskom i svečarskom ambijentu, podijeljeni u dvije kategorije (stariji i mlađi uzrast), takmičari su pomenutu suru učili pred renomiranom komisijom, u sastavu:

  1. Kurra hafiz Fadil ef. Bektaš, profesor Kira'eta u Elči Ibrahim-pašinoj medresi (Travnik),
  2. Hafiz Mensud ef. Đulović, profesor Kira'eta u Gazi Husrev-begovoj medresi (Sarajevo),
  3. Mersad ef. Kreštić, tajnik Međunarodnog takmičenja učača Kur'ana (Zagreb).

Gost na ovoj manifestaciji bio je i muftija bihaćki, hafiz Mehmed ef. Kudić koji se prisutnim vjernicima obratio izuzetno nadahnutim vazu nasihatom u kojoj je govorio o porukama ove kur'anske sure. Muftija Kudić je čestitao rukovodstvu Medžlisa na ovome projektu u kojem je 23 djece, ali i njihovih roditelja i ukućana, imalo priliku da se u proteklom periodu intenzivnije druži sa Kur'anom Časnim.

Muftija Kudić je izrazio i svoje oduševljenje kvalitetom naučene sure koja ima dvije i po stranice, te konstatovao da je svjestan kako će ocjenjivačka komisija imati težak zadatak, te da će o najboljim ‘presuditi’  tek nijanse.

Na kraju, ostaje nam da i u ovome zapisu sa ove prelijepe kur'anske večeri, zabilježimo da su njen najljepši ukras, po ocjeni stručne komisije, bili po troje najboljih:

MLAĐI UZRAST:

  1. Zahirović Aiša iz džemata Zdena (muallim Senad ef. Omić);
  2. Hasić Emir, iz džemata Čaplje (muallim Ibrahim ef. Hasić);
  3. Žerić Muhamed, iz džemata Kruhari-Jezernice (muallim Mirza ef. Žerić).

STARIJI UZRAST:

  1. Zahirović Nura, iz džemata Zdena (muallim Senad ef. Omić);
  2. Omić Iman, iz džemata Zdena (muallim Senad ef. Omić);
  3. Hasić Emina, iz džemata Čaplje (muallim Ibrahim ef. Hasić).

Organizatori ovog takmičenja su se potrudili da najbolje, kao i sve ostale učesnike, nagrade novčanim nagradama, za što dugujemo iskrenu zahvalu našim sponzorima i donatorima. Uzvišenog Gospodara molimo da ih za njihovo dobro nagradi, te im bereket i nafaku uveća.

Podijeli