ODRŽANO JOŠ JEDNO KUR'ANSKO TAKMIČENJE ZA DJECU I OMLADINU

 

Prvog dana kalendarske 2021. godine, Medžlis islamske zajednice Sanski Most je vjernicima priredio još jednu prelijepu kur'ansku večer čiji je najljepši ukras bilo 27 djece i omladine  koji javno prezentirali napamet naučenu suru En-Nebe’ (Vijest velika), a koja ima 40 kur'anskih ajeta.

Iako su mjere ograničenog kretanja još na snazi zbog epidemioloških mjera, ipak to nije omelo brojne vjernike i vjernice da prisustvuju ovoj prelijepoj kur'anskoj večeri.

Na početku programa, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa, Mirza ef. Žerić, te iskazao dobrodošlicu gostima i svim prisutnima, kazavši kako ova svečanost polahko postaje lijepa tradicija, ponajviše zahvaljujući vrijednoj djeci i njihovim muallimima. Djeci je na samom početku poručio kako su svi oni večeras istinski pobjednici i da smo zbog njih večeras svi ponosni.

U takmičarskom i svečarskom ambijentu, podijeljeni u dvije kategorije (stariji i mlađi uzrast), takmičari su pomenutu suru učili pred renomiranom komisijom, u sastavu:

  1. Hafiz Suad ef. Šahinović iz Cazina, predsjednik komisije;
  2. Hafiz mr. Amir ef. Mahić, gl. imam MIZ Kozarac.

I ove godine je gost na ovoj kur'anskoj svečanosti bio naš muftija bihaćki, hafiz Mehmed ef. Kudić koji se prisutnim vjernicima obratio izuzetno nadahnutim vazu nasihatom u kojem je govorio o porukama ove kur'anske sure. Muftija Kudić je čestitao rukovodstvu Medžlisa na ustrajnosti u ovom plemenitom projektu u kojem je 27 djece, ali i njihovih roditelja i ukućana, imalo priliku da se u proteklom periodu intenzivnije druži sa Kur'anom Časnim.

Posebno je čestitao muallimima koji su radili sa svojom djecom pripremajući ih za ovo takmičenje, te izrazio oduševljenje kvalitetom učenja Kur'ana kod svih polaznika.

Muftija je konstatovao kako će ocjenjivačka komisija imati težak zadatak, te da će o najboljim među njima ‘presuditi’  tek nijanse.

Na kraju, ostaje nam da i u ovome zapisu sa ove prelijepe kur'anske večeri, zabilježimo da su njen najljepši ukras, po ocjeni stručne komisije, bili po četvero prvoplasiranih:

MLAĐI UZRAST:

  1. Zahirović Aiša iz džemata Zdena (muallim Senad ef. Omić);
  2. Omić Harun iz džemata Zdena (muallim Senad ef. Omić);  
  3. Žerić Merjema, iz džemata Kruhari-Jezernice (muallim Mirza ef. Žerić);
  4. Batić Tarik, iz džemata Gorice (muallim Amel ef. Kudić).

STARIJI UZRAST:

  1. Zahirović Nura, iz džemata Zdena (muallim Senad ef. Omić);
  2. Hasić Emir, iz džemata Čaplje (muallim Ibrahim ef. Hasić);
  3. Omić Iman, iz džemata Zdena (muallim Senad ef. Omić);
  4. Krupić Davud, OŠ „5. oktobar“  (muallima Džemila B.- Grahović).

Medžlis se i ove godine potrudio da najbolje, ali i sve ostale učesnike, nagradi novčanim nagradama, za što dugujemo i toplu zahvalu našim sponzorima i donatorima. Uzvišenog Gospodara molimo da ih za njihovo dobro nagradi, te im bereket i nafaku uveća.

Na kraju, čestitamo svoj vrijednoj djeci, njihovim roditeljima i muallimima što su nam uljepšali prvi dan nove kalendarska godine. Molimo Allaha Milosnog da Kur'an bude najljepši ukras njihovih života i vjerni saputnik kroz život.

***KOMPLETAN VDEO sa ove preijepe kur'anske svečanosti možete pogledati na našem oficijelnom yt kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=Z75fT1mLSnQ

 

** FOTOGALERIJU svih fotografija sa ove prelijepe kur'anske večeri pogledajte na našoj fb stranici…

Podijeli