ČLANOVI OO „MUSALLA 2021“ U POSJETI AMBASADI REPUBLIKE TURSKE

Danas, 20.05.2021., su članovi Organizacionog odbora „Musalla 2021“ boravili u službenoj posjeti Ambasadi Republike Turske gdje su se susreli sa Atašeom za vjerska pitanja, gosp. Yunusom Keles i dr. Samedom Omerdićem, stručnim saradnikom u Uredu za vjerska pitanja pri Ambasadi.

Delegaciju ispred našeg Medžlisa činili su mr. Nurija Jakupović, predsj. Izvršnog odbora, Mirza ef. Žerić, glavni imam, te članovi OO Muvedet ef. Vuković i Elmedin ef. Mujkić.

Cilj ovog sastanka bio je upoznati Atašea za vjerska pitanja sa vjerskokulturnom manifestacijom „Musalla“ koja se već dvije decenije održava na području Medžlisa IZ Sanski Most i koja čuva sjećanje na dolazak islama u BiH i na prvu džumu klanjanu na musalli sultan Mehmeda ef-Fatiha u Kamengradu.

Predstavnici Medžlisa Sasnki Most su iskoristili priliku da se u ugodnom i prijateljskom razgovoru zahvale Ambasadi Republike Turske, posebno Uredu za vjerska pitanja, na dosadašnjoj podršci u organizaciji ove značajne vjerskokulturne Manifestacije koja je ustanovljena prije dvije decenije odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Gospodin Yunus Keles je izrazio zadovoljstvo saznanjem da rukovodstvo Medžlisa Sanski Most na ovako reprezentativan način i institucionalno čuva sjećanje na dolazak islama u BiH, kao i na jednog od najslavnijih sultana Osmanskog carstva čija je slava nagoviještena i u hadisu posljednjeg Božijeg poslanika, a.s.

Gosp. Keles je potvrdio opredjeljenje i spremnost da i dalje Ambasada sa svojim službama bude na dispoziciji Medžlisu IZ Sanski Most u što uspješnijoj organizaciji ne samo ovogodišnje, nego i budućih manifestacija „Musalla“.

Podijeli