VISOKA DELEGACIJA GENERALNE DIREKCIJE VAKUFA REPUBLIKE TURSKE I RIJASETA U POSJETI NAŠEM MEDŽLISU

Danas je u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Sanski Most boravila visoka delegacija Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Delegaciju su predvodili direktori pomenutih ustanova gospodin Burhan Ersoy , te hafiz dr. Senaid Zajimović, sa svojim zamjenicima i stručnim saradnicima. U svojstvu domaćina, delegaciju su primili bihaćki muftija hafiz Mehmed ef. Kudić, predsjednik IO Medžlisa mr. Nurija Jakupović, glavni imam Mirza ef. Žerić, te općinski načelnik Faris Hasanbegović.

Povod i razlog ove važne posjete bio je obilazak lokaliteta vakufske pijace Medžlisa na kojem je planirana izgradnja modernog Vakufskog tržnog centra.

Investitor ovog kapitalnog projekta našeg Medžlisa biće Generalna direkcija vakufa Republike Turske koja je pod direktnim ingerencijama predsjednika R. Turske, g-dina Redžepa Tajjiba Erdogana.

Prije džume namaza, delegacija je održala radni sastanak sa rukovodstvom Medžlisa na kojem se razgovaralo o proceduralnim okolnostima u ishodovanju konačnog odobrenja za početak gradnje Tržnog centra, nakon čega su klanjali džumu-namaz u centralnoj Hamzibegovoj džamiji.

Džumu je predvodio bihaćki muftija, a u hutbi je govorio o važnosti vakufa u kulturno civilizacijskom razvoju Islamske zajednice u BiH i zaslugama koje, u tom smislu, pripadaju bratskom narodu Turske.

Nakon džume namaza, ova visoka delegacija je obišla lokalitet sadašnje vakufske pijace, mjesta na kojem je planirana izgradnja Vakufskog tržnog centra, nakon čega je upriličen radni ručak gdje je razgovarano o tehničkim detaljima samog projekta.

Vijest koja je posebno obradovala rukovodstvo Medžlisa IZ Sanski Most je da je direktor Generalne direkcije vakufa R. Turske dao dozvolu da se započne procedura oko konačnog raspisivanja tendera za zainteresirane izvođače radova, kako bi ista bila okončana do Kurban bajrama.

Rukovodstvo Medžlisa je na današnjem sastanku izrazilo najtopliju zahvalnost g-dinu Burhanu Ersoyu na podršci ovom važnom projektu Medžlisa, ali i direktoru Zajimoviću, koji je prepoznao važnost ovog projekta za  Medžlis Sanski Most, te ga kandidirao odgovornima u Generalnoj direkciji vakufa R. Turske i istrajavao na njegovoj realizaciji.

Možemo slobodno ustvrditi da je do početka njegove realizacije došlo ponajviše zahvaljujući povjerenju direktora Zajimovića koje je bezrezervno iskazivao rukovodstvu Medžlisa, kao i njegovoj istrajnosti u nastojanju da odgovorni u R. Turskoj daju svoju konačnu saglasnost.

Vrijedi spomenuti podatak da je, zahvaljujući dosadašnjoj uspješnoj saradnji između pomenutih vakufskih direkcija, Generalna direkcija vakufa R. Turske do sada kroz razne projekte u našu Domovinu investirala preko 100 miliona konvertibilnih maraka.

Spomenimo na kraju i to da će budući projekat izgradnje Vakufskog tržnog centra Medžlisa IZ Sanski Most biti do sada najveća investicija Generalne direkcije vakufa R. Turske na području Bihaćkog muftijstva.

Ekonomsku dobrobit od njegove izgradnje imat će kako domaće firme koje će učestvovati u samoj gradnji, tako i mnoge porodice koje se bave raznim djelatnostima čiji će se konačni proizvodi plasirati kroz budući Vakufski tržni centar Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

Posjeta ove visoke delegacije završena je obilaskom Sultan Fatihove musalle u Donjem Kamengradu, mjesta koje simbolizira dolazak islama u naše krajeve na čelu sa jednim od najslavnijih sultana nekadašnjeg Osmanskog carstva.

Podijeli