OTVORENA MANIFESTACIJA „MUSALLA 2021“

Ovogodišnja kulturno vjerska manifestacija „Musalla 2021“ svečano je danas otvorena na lokalitetu istoimenog kulturno istorijskog spomenika u mjestu Donji Kamengrad, nadomak Sanskog Mosta.

Manifestacija će se odvijati u periodu od 26. do 30. jula i obilovaće nizom prigodnih sadržaja vjerskog, naučnog i kulturnog karaktera.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Mirza ef. Žerić, istakao je kako se radi o manifestaciji kojom se obilježava dolazak islama na ove prostore i za muslimane u Bosni i Hercegovini ima ogroman značaj. Istakao je kako će posjetioci u narednim danima biti u prilici da prate brojne sadržaje u okviru manifestacije koja će predstavljati pravu oazu duhovnih i ostalih dešavanja.

Manifestaciju je svečano proglasio otvorenom Mirza ef. Žerić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

U sklopu ovogodišnjeg programa večeras će se u haremu Hamzibegove džamije s početkom u 21:00 sati održati promocija knjige hafiza dr. Halila ef. Mehtića, pod nazivom „Sloboda robije“.

U utorak, u mjestu Hrustovo organiziraće se vjersko kulturni program pod nazivom „U vjeri čvršći“ na lokalitetu tamošnjeg sportsko rekreacionog centra.

U srijedu posjetioce očekuje koncert duhovne muzike s Arminom Muzaferijom, a gost večeri biće hafiz Aziz Alili.

U četvrtak, u haremu džamije Sultana Mehmeda El Fatiha biće upriličena tradicionalna Večer kur'ana s hafizima iz Turske i BiH, a gost vaiz ove večeri biće hafiz Ammar ef. Bašić iz Sarajeva.

Centralni sadržaj i ove godine biće klanjanje džuma-namaza na lokalitetu ovog kulturno istorijskog spomenika, 30. jula 2017. godine u Donjem Kamengradu, uz već tradicionalne prateće sadržaje. Prema predanju, na ovome istom mjestu je 1463. godine džumu klanjao turski sultan Mehmed el-Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu, te je na tom mjestu dao da se izgradi musalla.

Musalle su preteče džamija, a prema nekim podacima na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva preostala ih je tek nekolicina. Musalla u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno historijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a osim toga danas je jedina aktivna musalla na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva.

Iz organizacionog odbora je upućen poziv vjernicima i svim ljudima dobre volje da svojom prisustvom uveličaju sadržaje ovogodišnje manifestacije “Musalla 2021”.

Podijeli