HATMAMA U DŽEMATU TRNOVA ZAVRŠENE OVOGODIŠNJE HATMENSKE SVEČANOSTI

Jučer (07.08.2021) su u džematu Trnova održane svečane hatme za petero mektebskih bisera koji su svoje mektebsko školovanje krunisali na ovaj način.

Brojna rodbina i prijatelji su ispunili prelijepu trnavsku džamiju kako bi prisustvovali ovoj svečanosti kojoj se u ovim krajevima naše lijepe Domovine uvijek pridavala posebna pažnja.

U svom uvodnom obraćanju imam džemata Trnova, prof. Elmedin ef. Mujkić, je izrazio dobrodošlicu svim prisutnima, te između ostalog, rekao: “Prije nego što predstavim djecu, želim da im kažem, da nakon ovog perioda njihovog života kada su dolazili u mekteb, gdje su učili i naučili osnove svoje vjere, sada predstoji drugi i mnogo važniji period njihovog života, a to je da ono što su naučili i što znaju kroz svoj život nastoje što je moguće više primjeniti. U tome im itekako možete i morate pomoći i vi, dragi roditelji. Od vas ponajviše zavisi hoće li oni primjenjivati ono što su godinama učili.”

Ono što je ove godine u džematu Trnova poseban pijetet svakako vrijedan spomena je činjenica da su ovo druge hatmenske svečanosti koje su ovoga ljeta organizovane u ovom džematu.

Naime, prije nepunih mjesec dana u ovom džematu je organizovana i promocija odraslih učača Kur'ana koji su prošli dvogodišnji tečaj Sufare i učenja Kur'ana.

Zasluge za spomenuto, kao i za mnoge druge džematske aktivnosti koje se realizuju u ovom džematu, svakako ponajviše pripadaju vrijednom trnavskom imamu, Elmedinu ef. Mujkiću, što je u svome obraćanju posebno apostrofirao glavni imam Medžlisa, prof. Mirza ef. Žerić.

Kazao je, između ostalog i to da se džemat Trnova po svojim aktivnostima i uređenosti pozicionirao u sami vrh džemata sanskog Medžlisa.

Podsjetio je prisutne da takvi rezultati ne dolaze sami od sebe, niti se sami po sebi podrazumijevaju, nego iza njih uvijek i redovno stoji posvećenost i požrtvovanost imama, pa džematskog odbora i džematlija koji ne žale truda, vremena i materijalnih sredstava za dobro džemata i Islamske zajednice u cjelini.

“Dokaz tome je i ono čemu smo imali priliku danas svjedočiti, a to je izuzetan kvalitet u učenju Časnog Kur'ana ove djece koji se ogleda kroz primjenu tedžvidskih pravila i lijepe primjene ishodišta kur'anskih harfova, što ove hatme, slobodan sam to kazati, čini najkavlitetnije pripremljenim, istakao je Glavni imam u svome obraćanju.

Na kraju ovog priloga neka ostane zapisano da su najljepši ukras džemata Trnova jučer bili oni:

1.Šupuk (Sefera i Nejre) Imran, rođ. 2006. godine,

2.Šupuk (Muharema i Edine) Adna, rođ. 2006. godine;

3.Ključanin (Dževada i Elvise) Elma, rođ. 2006. godone;

4.Sadić (r. Šefika i Fate) Ajla, rođ. 2006. godine;

5.Ključanin (Benjamina i Edine) Hena, rođ. 2007. godine.

Prigodne knjige i diplome djeci uručio je predsjednik IO Medžlisa, mr. Nurija Jakupović, a u ime džemata djecu i svoga imama je darovao predsjednik džematskog odbora, Safet Lezić.

Dovu je na kraju ove lijepe svečanosti proučio imam u penziji, poštovani Derviš ef. Dervišević.

Čestitamo vrijednoj djeci, njihovim roditeljima i Elmedin ef., uz dovu da nastave zajednički raditi za dobrobit džemata i na zadovoljstvo Uzvišenog Allaha.

Podijeli