ODRŽANA CENTRALNA MEVLUDSKA SVEČANOST U POVODU NOVE 1443. HIDŽRETSKE GODINE

Sinoć (07.08.2021) je u džematu Došci – G. Kamengrad održana centralna mevludska svečanost za naš Medžlis, a u povodu nastupanja nove 1443. hidžretske godine.

Imam ovog džemata, Nisvet ef. Horozović je na početku programa selamio sve prisutne, te se zahvalio rukovodstvu Medžlisa što su džematu ukazali čast da bude domaćin Centralne mevludske svečanosti.

Lijep mevludski program proučili su imami našeg Medžlisa, a prigodan vazu nasihat prisutnim vjernicima održao je glavni imam, prof. Mirza ef. Žerić.

Glavni imam je o hidžri i njenim porukama govorio kroz nekoliko segmenata, a posebno je u vazu akcenat stavio na važnost brige o džematu, te njegovanju bratskih odnosa kroz džemat, kao i važnosti iskrenog prijateljstva u ime Dragog Boga.

U svome obraćanju, Glavni imam se osvrnuo i na intenciju Medžlisa da se svake godine za mjesto održavanja centralne mevludske svečanosti određenim povodom odabere drugi džemat, a da je ovaj džemat odabran i iz razloga što već godinama njeguje tradiciju obilježavanja dolaska nove hidžretske godine.

Vrijedne džematlinke ovog džemata su se istinski potrudile da budu dobri domaćini, te su u haremu džamije pripremile šerbe, kahvu i kolače za sve koji su došli na ovu mevludsku svečanost.

Dovu na kraju mevludskog programa proučio je Senad ef. Omić, nekadašnji imam ovog džemata.

Podsjetimo, hidžra je jedan od najvažnijih događaja koji se desio  u historiji islama, a označava preseljenje Muhammeda, a.s., i ostalih muslimana iz Mekke u Medinu, kako bi se riječ Vjere mogla nastaviti pronositi i širiti. Desila se 622. godine,  nakon 13 godina poslaničke misije u Mekki, nakon čega je misija poslanstva i širenja islama nastavljena u Medini, gdje je posljednji  Allahov poslanik Muhammed, a.s., upotpunio svoju poslaničku misiju.

Nakon mevludskog programa i klanjane jacije, džematski odbor je priredio i lijep vatromet što je dodatno ukrasilo ionako lijepu novogodišnju večer u džematu Došci – G. Kamengrad.

Prvi dan Nove 1443. hidžretske godine nastupa sa večerašnjim akšamskim ezanom, te ovom prilikom svim vjernicima i svim dobronamjernim želimo svaki hajr, te obilje Božijeg bereketa i selameta u Novoj hidžretskoj godini.

Kullu ‘amin we entum bi hayr!

Podijeli