Džemat Čirkići: DŽEMATSKO DRUŽENJE ZA NOVU 1443. HIDŽRETSKU GODINU

Iz džemata Čirkići prenosimo lijepo obilježavanje hidžretske nove 1443. godine u kojem je učestvovao cijeli džemat.

Naime, na inicijativu džematskog imama, Ahmed ef. Mehmedovića, džematlije Čirkića su organizovale džematsko druženje na prelijepom obližnjem izletištu “Hrupe” koje se nalazi na sredini puta između ovog i komšijskog džemata Došci – G.Kamengrad.

Ovaj džemat je poznat i po tome što velika većina njegovih džematlija sa svojim porodicama trenutno živi u nekoj od zapadnih zemalja, a ovih dana su u svome zavičaju na godišnjim odmorima, te je to bila jedinstvena prilika za lijepo okupljanje i druženje.

Džemat Čirkići je prepoznatljiv i po tome što su svi punoljetni muškarci njegovi uredni članovi, bez obzira gdje se nalaze u ‘bijelom svijetu’ i što svojom vazifom i drugim materijalnim prilozima vode brigu o svome zavičajnom džematu na način da to može biti primjer mnogima.

Sve je ovo i motivisalo njihovog imama, vrijednog Ahmed ef. da ih okupi na lijepom druženju i na taj način im sa džematskim odborom iskaže zahvalnost i poštovanje.

U sklopu ovog džematskog druženja, Ahmed ef. je održao i prigodno predavanje o po(r)ukama i značaju hidžre, nakon čega je proučeno i nekoliko ilahija, a bilo je i lijepog bosanskog sevdaha.

Sve u svemu, druženje koje zavrjeđuje da ostane ovjekovječeno i ovim zapisom uz nekoliko fotografija koje smo, uz dozvolu, preuzeli sa fb stranice ovog malog, a velikog džemata.

Podijeli