Šehovci

dzamija sehovci

 

Džemat šehovci

Džemat Šehovci, kojem, uz Šehovce, pripadaju još i naselje Poljak i dio Banjalučke ulice, a ovaj džemat je jedan od prigradskih džemata u Sanskom Mostu. Broji 290 domaćinstava i posjeduje džamiju čiji su prvi temelji, tada još mekteba, sagrađeni, otprilike, krajem 1909. godine, a minaret je izgrađen nekoliko godina kasnije. Džamiju je, u oktobru 1992. godine, srušio srpsko-crnogorski agresor, zajedno sa imamskom kućom, da bi je, poslije rata, džematlije ponovo sagradile. Svečano je otvorena 17. jula 2004. godine.

Imamsku službu u ovom džematu obavljali su slijedeći imami: Bratić ef. iz Bosanske Krupe, Šehić ef. iz Petrovca, Alija ef. Botonjić iz Botonjića, Muharem ef. Subašić iz Bijeljine, Malić ef. Jakupović iz Kamengrada, Abdurahman ef. Musić iz Naprelja, Gane ef. Blažević iz Donje Sanice, Osman ef. Pašalić, hfz. Asim ef. Zupčević iz Trebinja, Mustafa ef. Sinanović iz Živinica, Mehmed ef. Bilajac iz Gradačca, Muharem ef. Džedović iz Gradačca, Enes ef. Durmišević iz Èirkića, Mehmed ef. Mehanović iz Kozarca, Hasan ef. Bešlić iz Goražda, Hikmet ef. Kaltak iz Okreča, Senad ef. Zenković iz Zenkovića i aktuelni imam džemata Zijad ef. Ašić iz Banja Luke

Među poznatije imame i alime koji su djelovali u ovom džematu zasigurno spada i prof. dr. Enes ef. Durmišević, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Rođen je u Èirkićima, općina Sanski Most. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu, Filozofski fakultet, odsjek Orijentalistika, i Pravni fakultet u Sarajevu, te na istom doktorirao na odsjeku za Historiju prava. Bio je imam u Sarajevu, profesor u GHM, urednik u magazinu Ljiljan, a trenutno je profesor na Pravnom fakultetu. Objavio je nekoliko knjiga i više stručnih radova.

Vakufsku imovinu džemata, pored džamije i imamske kuće, čine tri parcele zemlje. Zemljište na kojem se nalazi džamija i mezarje uvakufio je Muho Mehmed Bahtić.

U džamiji se klanja svih pet dnevnih namaza, džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi dva puta sedmično, po četiri nastavna sata.
Podijeli