Tomina

dzamija_u_tomini

 

Džemat tomina

 

Džemat Tomina, koji obuhvata istoimeno naselje, smješten je u dolini rijeke Sane, na devetom kilometru putne komunikacije Sanski Most-Ključ. Džemat broji 200 domaćinstava i posjeduje potkupolnu džamiju sa dvije munare, koja je, po prvi put sagrađena 1935. a po drugi put 1974. godine. U toku srpsko-crnogorske agresije na BiH, džamija je, 17. jula 1992. godine, potpuno srušna, da bi, 25. jula 1997. god., bila donešena odluka o izgradnji nove džamije na temeljima porušene, a već 27. jula 2003. godine ista bila i svečano otvorena. Džamija, pored prostora za obavljanje namaza, sadrži još i abdesthanu, čajnu kuhinju, kancelarijski prostor, biblioteku i mektebski prostor. Džamiju su sagradile džematlije vlastitim sredstvima, uz značajnu pomoć Medžlisa IZ Sanski Most i Općine Sanski Most. Stalnu imamsku službu u džematu Tomina obavljali su slijedeći imami: Muharem ef. Handanović-Šošo, Latif ef. Bećirević, Alija ef. Henjak, Asim ef. Zvekić, Derviš ef. Smajić, Hikmet ef. Kaltak te Mirsad ef Spahić, aktuelni imam od 1999. god.

Među istaknutije imame koji su djelovali u ovom džematu može se ubrojiti Mirsad ef. Spahić, sadašnji imam džemata i aktuelni predsjednika Medžlisa IZ-e Sanski Most. Mirsad ef. je bio borac i starješina Armije R BiH, a prošao je i torturu zarobljavanja i zatvaranja od strane agresora. Više puta je pohvaljivan i nagrađivan za svoj rad, a 2005. godine je proglašen najboljim muallimom na području Bihaćkog muftijstva.

Vakufsku imovinu džemata Tomina, pore vrlo sadržajne džamije, čine još i imamska kuća te nekoliko parcela zemlje. Najveći vakifi u ovom džematu su Hasan Mušić i Fikret Mušić, koji su finansirali gradnju po jedne munare, te turski namjesnik.

U džamiji se obavlja svih pet dnevnih namaza, džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi dva puta sedmično, ukupno deset nastavnih sati.

 

Podijeli