Vrše

dzamija vrse

Džemat vrše

Džemat Vrše, koji obuhvata istoimeno naselje, smješten je na 12 kilometara sjeverozapadno od Sanskog Mosta. Džemat danas broji oko 65 domačinstava i posjeduje džamiju, koja je po prvi put sagražena 1947. godine. U funkciji je bila sve do agresije na Bosnu i Hercegovinu kada ju je, pred samo oslobođenje Sanskog Mosta u oktobru 1995. godine, srpsko-crnogorski agresor zapalio. Nakon rata, džamija je rekonstruirana i dijelom proširena, te svečano otvorena 17. jula 1999. godine.

Stalnu imamsku službu u džematu Vrše obavljali su slijedeći imami: Derviš ef. Dervišević, Ćamil ef. Bešlija,  Amir ef. Jusić, prvi poslijeratni imam džemata te aktuelni imam Samir ef.. Ovo nisu jedini imami koji su službovali u Vršama, ali su imena drugih, usljed nepostojanja evidencije, vremenom zaboravljena.

Kao vakufsku imovinu, pored obnovljene džamije, u čijem sastavu je i gasulhana, džemat posjeduje imamsku kuću u kojoj je smješten i mekteb, oko četiri dunuma zemljišta namjenjenog za mezarje, te oko dva dunuma obradivog zemljišta. U vakife ovog džemata ubrajaju se slijedeće džematlije: Kadifina Zulić, koja je uvakufila parcelu za mezarje, te Velić Munib i Badema, koji su uvakufili prostor za džamijski harem (dvorište).

U džamiji se redovno obavlja pet dnevnih namaza, džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi dva puta sedmično, subotom i nedjeljom, po četiri nastavna sata.

Podijeli