Hamzibegova biblioteka

 

Medžlis IZ-e Sanski Most

Hamzibegova biblioteka

Biblioteka je počela sa radom 2001 godine u julu mjesecu. U samom početku knjižni fond je bio mali, pa smo krenuli sa nabavkom knjiga, gdje smo dobili jednu donaciju školskih lektira od Vlade Federacije BiH, neznatnu količinu donirale su džematlije, a sve ostalo nabavljao je Medžlis IZ-e Sanski Most. Osim toga, otvorili smo među prvima u gradu Internet klub, gdje smo u sklopu biblioteke instalirali devet računara, te omogućili besplatn rad na istim (osim interneta).

U međuvremenu u gradu su se otvorili i drugi Internet klubovi, pa je psjeta slabija, ali smo popunili fond knjiga, tako da imamo veliko članstvo od male dječice, pa do odraslih. Knjižni fond broji 4750, a naslova ima 1460. Trudimo se da nabavimo knjige koje traže čitaoci, kao i obavezne školske lektire, tako da svake godine nabavljamo aktuelna izdanja i povećavamo knjižni fond.

Svaki primjerak knjige uveden je u propisanu evidenciju, a kompjuterski program- bibliotekar omogućuje brz pregled spiska članova, naslove knjiga, izvještaj o prekoračenom roku vraćanja i slično. Aktivnih članova ima 350, a članova koji godišnje podignu od jedne do pet knjiga ima 1200 tako da ukupno imamo 1500 članova.

Cilj ove biblioteke jeste da omogućimo članovima koji nisu u mogućnosti da kupe knjigu da se edukuju o islamu besplatno i da podignu školsku lektiru i to samo za 1 KM godišnje, što znači da se trebate učlaniti i možete podizati knjige, jedini uslov je da iste na vrijeme vratite.

Svrha računara u našoj biblioteci jeste da izađemo u susret onima koji nemaju računar kod kuće, tako da mogu doći i bez ikakvih naknada usavršavati svoje znanje iz ove oblasti, otkucati nešto za svoje potrebe i sl.Djeca i omladina, koja se okupljaju u ovom klubu, igraju igrice besplatno svaki dan i na taj način razgovaramo s njima o islamu, te o njihovim mogućnostima da se upišu u mekteb, što zaključujemo da je bolje da se okupljaju ovdje nego da su na ulici, jer će usput vidjeti i naučiti nešto korisno.

Pored ovih mogućnosti u našoj biblioteci vršimo kopiranje, štampanje u boji, skeniranje, izrada smrtovnica i vizitki, plastificiranje raznih dokumenata i dr. Ako niste bili do sada bujrum dođite i uvjerite se.

Bibliotekar: Razija Kovačević Tel: 037/ 686-587

{gallery}biblioteka{/gallery}

Podijeli