Veliki dan za Sanski Most

Petak, 30.05.2008. godine Sanjani će dugo pamtiti.

 Jučerašnji dan u Sanskom Mostu ispunjen veoma lijepim i značajnim događajima. Otvorena je opća bolnica, zatim gradsko kino te veliki trgovački objekat kompanije Ilma.

 

 

 

Premijer Vlade F BiH, Nedžad Branković, i ministar zdravlja USK Mustafa Avdagić presjecanjem svečane vrpce otvorili su jučer objekat opće bolnice u ovome gradu. Ovom svečanom činu prisustvovale su visoke zvanice iz političkog i društvenog života općine, kantona i Federacije BiH, kao i veliki broj građana. Branković je ovom prilikom istakao kako je izgradnja bolnica u Sanskom Mostu primjer kako lokalna zajednica u saradnji sa višim nivoima vlasti može rješavati svoje životne probleme.

„Vlada FBiH je prepoznala potrebe građana Sanskog Mosta kada je u pitanju zdravstvena zatštita i pružili smo nesebičan doprinos da se ti problemi riješe.“, istakao je Branković.

Načelnik općine Sanski Most, Sanjin Halimović, istakao je kako se izgradnja ove zdravstvene ustanove u posliejratnom periodu nametnula kao nužnost obzirom na udaljenost kantonalne bolnice u Bihaću. „Mnogo života je izgubljeno na putevima prema Bihaću. U budućnosti to više neće biti slučaj.“, rekao je Halimović.

Opća bolnica u Sanskom Mostu ima četiri odjela: hirurški, interni, pedijatrijski i ginekološko akušerski, te smještajne kapacitete od osamdeset kreveta. Izgradnja ove ustanove započela je prije šest godina i u njenu gradnju je utrošeno više od tri miliona maraka, od čega je najveći diosredstava obezbjeđen iz federalnog budžeta. Veliki doprinos u opremanju opće bolnice dali su i Sanjani koji žive u inostranstvu. Zahvaljujući njima nabavljen je najveći dio potrebne opreme  medicinskih aparata.

Najveći trgovački objekat do sada

Trgovački objekat firme „Ilma“ iz Bihaća, prostorno najveći na području Unsko sanskog kantona, svečano je otvoren u Sanskom Mostu u prisustvu predstavnika političkog i društvenog života kantona i općine te nekoliko stotina građana. Prema riječima vlasnika „Ilme“, Edina Dedića, u izgradnju ovog objekta investirano je oko osam miliona maraka.ilma1.JPG

„Najveći krivac što je došlo do izgradnje ovakvog zdanja je vlast u Sanskom Mostu, koja nam je ponudila zaista odlične uslove. Nismo mogli da ih odbijemo.“, rekao je Dedić. On je istakao kako je njegova firma domaći brend, te da će u narednom periodu razviti blisku saradnju sa ovdašnjim privrednicima. Prema njegovim riječima, zaposlenje u novoizgrađenom objektu će naći četrdeset radnika.

            Prije svečanog čina presjecanja vrpce, koju su presjekli načelnik Halimović i majka braće Dedić pročena je i dova što je ustaljena praksa ove kompanije kod ovakvih svečanosti.

Izvor: sanskimost.gov.ba/nolimit.ba

ilma3.JPG

ilma4.JPG


Podijeli