Musalla Kamengrad 2008

             Jedna sjajna ideja preuzeta iz ranijih vremena, osmišljena i nastavljena u Sanskom Mostu odmah poslije oslobođenja ovog prelijepog krajiškog grada prerasta iz godine u godinu u vrlo interesantnu i nadasve važnu manifestaciju vjerskih i kulturnih sadržaja muslimana ovog kraja, ali po svojoj ljepoti i sadržajima kao i masovnim posjetama, ova manifestacija je prerasla lokalne okvire i sve više dobija atribute bosanske manifestacije.

 

 

 

Naime Sanski Most odnosno džemat Kamengrad baštine jedan veliki historijski događaj od prije 6 stoljeća, kada je baš ovdje na ovom mjestu jedna briljantna svjetski značajna ličnost iz tog doba pohodila Bosnu. Bio je to slavni sultan Mehmed II Han El Fatih, koji je sa svojih 250 000 askera na pitomoj kamengradskoj dolini kljanjao džumu namaz i za tu priliku dao podignuti musallu koja na srefatihova dzamija.jpgću i danas svojim postojanjereis.jpgm, knova dzamija dkamengrad.jpgao posljednja sačuvana musalla iz tog doba na Balkanu,  svjedoći o ovom velikom događaju.

E, upravo ta musalla, njen značaj i vrijednost, biser su kulture i naslijeđa oko kojeg su se okupili džematlije Kamengrada i cijelog medžlisa Sanskog Mosta a slobodno možemo kazati i Krajine pa i čitave Bosne i Hercegovine, te  oživljavajući nekadašnju tradiciju ovog kraja njeguju sjećanje na ovaj slavni trenutak iz svoje daleke prošlosti pretačući ga u jednu manifestaciju dostojnu svega što ona simbolizirspomenik.jpga, pod nazivom Musanacelnik.jpglla Kamengrad. 

Musalla Kamengrad je također službena manifestacija Rijaseta IZ Bosne i Hercegovine, čijom odlukom je predviđeno da džumu namaz, koja je centralni događaj ove manifestacije, svake godine predvodi uvaženi Reisu-l-ulema ili njegov zamjenik, što ovu džumu i samu manifestaciju dodatno čini važnom i opće bosanskom.

Musalla Kamengrad je dobar primjer za Bosnu o saradnji lokalne vlasti i Medžlisa IZ. Naime kroz sve ove godine općinska administracija Sanskog Mosta  na čelu sa načelnikom Općine, svesrdno pomaže u organiziranju i razvoju ove manifestacije prepoznavajući je kao važan interes svojih građana ali i kao događaj interesantan sa turističkog aspekta budućnosti ovog grada.

Ljubav Turaka prema svojoj historiji, prema svom velikom sinu Sultan Mehmedu, njihov odnos prema kamengradskoj musalli i pomenutom događaju, u čast kojeg su prije nekoliko godina podigli monumentalan spomenik svojim šehidima što padoše podno kamengradske tvrđave osvajajući je pod komandom svoga slavnoga Sultana, te njihovo prisustvo „na najvišem nivou“musalla20072.jpg, ovoj manifestaciji daju internacionalni karakter koji polahko zaživljava i na tom planu.

Ovogodišnja „Musalla Kamengrad 2008“ , sa svojim predviđenim sadržajima i gostima potvrđuje sve ovo o čemu smo pisali glede kulturološkog sazrijevanja ove manifestacije. Mora se priznati da se ovogodišnji Organizacioni odbor Musalla Kamengrad 2008 na čelu sa predsjednikom sanskog medžlisa uvaženim Mirsad ef. Spahićem, zaista potrudio da posjetioci ove godine imaju na raspolaganju veoma širok spektar vjersko kulturnih sadržaja koji mogu zadovoljiti ukuse i najprobranije publike.

Također jedan novi momenat je i pojačana medijska pozornost od strane svih relevantnih medija iz oba entiteta kao i sa državnog nivoa, što će svakako ovu manifestaciju približiti širem broju građana BosneMusalla2007.jpg i Hercegovine u domovini ali i dijaspori, što ova manifestacija svakako i zaslužuje.

U nastavku ovog teksta predstavit ćemo vam oficijalni program koji sačinjava ovogodišnju manifestaciju „Musalla Kamnegrad 2008“. Iskreno vas selameći i naravno, sve vas pozivamo na zajedničko druženje i klanjanje džume namaza 04.jula, baš na onom istom mjestu gdje je to svojevremeno učinio i slavni Sultan Mehmed Han El Fatih.

       Program manifestacije "Musalla 2008"

01. 07. 2008., utorak

10.00 sati, Harem Hamzibegove džamije

– Konferencija za medije

11.00 sati,  Mihrab musalle u Donjem Kamengradu

– Otvaranje manifestacije "Musalla 2008" Kamengrad, S. Most

– Obraćanja (načelnik Općine S. Most dr. Sanjin Halimović, glavni imam Med¾lisa  IZ S. Most prof. Husein ef. Kovačević i predsjednik Medžlisa IZ S. Most Mirsad ef. Spahić)

– Prigodan vjerski program (polaznici mektebske nastave)

12.00 sati, Fadingova zgrada

– Etno izložba veza i tkanja, izložba primjenjene umjetnosti, ukrasna keramika, radionica bakroreza i postavka učeničkih likovnih radova (BZK Preporod)

21.00 sat, Trg oslobodilaca

  – Večer sevdaha, koncert orkestra Instituta sevdaha iz Visokog predvođen maestrom Omerom Pobrićem

02. 07. 2008., srijeda

18.00 sati, Osnovna škole "Skender Kulenović" Donji Kamengrad

– Promocija poštanske markice «Musalla»

– Drama Safete Obhođaš «Džemilin uzor» u izvođenju Amaterskog pozorišta Theatar Art i režiji prof. Aiše Hadžiahmetović

– Otvaranje likovne izložbe radova sanskih slikara  (BZK Preporod)

21.00 sat, Harem Hamzibegove džamije

– Tribina o musallama u BiH i njihovom značaju (prof. dr. Nusret Isanović)  

03. 07. 2008., četvrtak

10.00 sati, Stadion NK «Rudar» Donji Kamengrad

Sportski susreti (malonogometni turnir)

17.30 sat, Harem Hamzibegove džamije

– Promocija knjige prof. dr. Ekmeludina Ihsanoglu «Historija osmanskog carstva» (mr. Amina Šiljak-Jesenković i prof. dr. Lejla Gazić)

21.00 sat Džamija „Sultan Mehmed Fatih 1463." Donji Kamengrad

–  Veče Kur'ana (hfz. Aziz Alili i mnogi drugi istaknuti hafizi i učači Kur'ana iz Bosne, regije i Republike Turske) 

23.15 Džamija „Sultan Mehmed Fatih 1463." Donji Kamengrad

– Zikr derviša

 04. 07. 2008., petak

10.00 sati, Mihrab musalle u Donjem Kamengradu

–  Doček bajraktara  i organizirani polazak  prema  Spomeniku turskih šehida

– Prigodan program i obraćanje

11.00  sati, Mihrab musalle u Donjem Kamengradu

– Prozivka bajraktara i postavljanje bajraka

– Selamluk i dodjela šehadetname za najljepši bajrak, najuređeniju kočiju, najbolje opremljenog konjanika i najprikladnije obučenog bajraktara

– Dodjela priznanja «Prijatelj musalle»

– Selamluk i obraćanja domaćina i gostiju

– Prigodan program

– Učenje sure Feth

13.00 sati

– Klanjanje džume – namaza (reisul-ulema Mustafa ef. Cerić)

– 14.00  sati, Osnovna škola "Skender Kulenović" Donji Kamengrad

– Ručak za zvanice

21.00,  Trg oslobodilaca

– Internacionalna smotra folklora (Kult media)

 

Napomena:

                  U toku programa bit će pročitani učenički literarni radovi, a očekuju se i gosti i izvođači iz Republike Turske.

 

 

(www.medzlis.ba )

 

KRATKA TV REPORTAŽA O KAMENGRADSKOJ MUSALLI

 

 

 

 

 

Podijeli