Aktivnosti koje MIZ-e Sanski Most svrstavaju među vodeće u BiH

Kada se dođe u Sanski Most oči se, pretočene u svijet blagosti duše, sa beskrajem zadovoljstva i nježnosti zagrle sa četiri vitke munare Hamzi-begove džamije. U stanju ljupkosti i lepršavosti duha pitaju se da li je to san ili stvarnost, vrijeme sadašnjosti ili daleke budućnosti.

Tek kada svojom puninom i vidokrugom zablistaju u prostranom haremu i džamiji velikog vakifa iz prošlosti Hamzi-bega i vakifa novijeg doba, koji su je nakon agresorskog rušenja ponovo obnovili-sagradili i ukrasili je sa četiri njena simbola, vide, hvala Bogu, da je negdašnje sanjarenje postalo sušta realnost ovog vremena.
    Najkraće rečeno, tako mi se doimila prekrasna noć u Sanskom Mostu osmog novembra 2008. godine. Ona je svojom tajnovitošću bila svjedokom velikog skupa povodom zajedničke ikrar dove, čitanja dodijeljenih medžliskih stipendija za 9 studenata i 15 srednjoškolaca  i proglašenja najboljeg džematskog odbora za 2008. godinu. Tri odsjaja pravilne percepcije islama uokvireni u jedan događaj bili su posvećeni nosiocima šehadeta sa zrelim prosuđivanjem hadždža, mladoj generaciji koja će vjerom u Boga, znanjem, stručnošću, zvanjem i radom doprinositi popravljanju stanja društva i hizmećarima  u džematskim odborima što angažmanom održavaju i unaprijeđuju funkcionisanje džema'ata. Spomenute planske samo su dio kontinuiranih aktivnosti koje, bez favorizacije, Medžlis Islamske zajednice u Sanskom Mostu svrstavaju među vodeće ili prve na području Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ovim se ni najmanje ne ignoriše rad drugih već ističe kao konkurentan poziv nadmetanju u dobru, podstrek primjeni islamskih principa i ustanovljenje vrednovanja općekorisnog rada u zajednici.

Zajednička ikrar dova

Već deset godina Medžlis IZ-e Sanski Most organizuje zajedničke ikrar dove za hadžije svoga područja. Ta specijalna manifestacija posvećena hadždžu i hadžijama predstavlja školu koju mnogi upisuju, pohađaju i sa uspjehom završavaju. Ona se kratko pohađa ali sa efikasnim ishodom. Srca i duše u njoj progovore, zažele da budu Allahovi gosti u milionskom skupu, sa dovom kreću na časni put najodabranijim mjestima ili bar prave plan kako ostvariti i realizovati životni cilj. To se iskonskom nutrinom dalo pročitati na ozarenim licima džematlija, budućih hadžija, njihove rodbine, prijatelja, komšija, imama, mutevelija, predstavnika džematskih odbora, predsjednika, glavnog imama i većine članova Izvršnog odbora sanskog medžlisa, u dobro posjećenoj Hamzi-begovoj džamiji. Melodično učenje Kur'ana Salke ef. Salihspahića na početku svečanosti razgalilo je brojni auditorij i bilo najbolja uvertira sadržajnog programa. Mirsad ef. Sedić, imam Hamzi-begove džamije, inicijator organozovanja zajedničkih ikrar dova, zajedno sa glavnim imamom Husein ef. Kovačevićem, iskusan, staložen i dokazan radnik IZ-e, kao voditelj programa u uvodnom dijelu poselamio je prisutne, ukratko ih upoznao sa sadržajem, izrazio dobrodošlicu ovogodišnjim hadžijama i naglasio djelotvornost priređivanja ovakvih svečanosti. Hamdija Nesimović je čestitao hadžijama na njihovoj odluci da izvrše peti islamski šart, potom održao predavanje o hadždžu kao pečatu islamskog vjerovanja i pohvalio aktivnost Medžlisa, imama i džematlija na prikupljanju i ulaganju sredstava u fond za stipendiranje učenika i studenata. Hor imama Medžlisa, koji iza sebe ima realiziran CD, je svojim učešćem i izvođenjem nekoliko odabranih ilahija obogatio atmosferu te doprinio lijepom ugođaju.

24 stipendije za studente i srednjoškolce

Medžlis IZ-e Sanski Most, sa svojim rukovodstvom predvođenim neumornim predsjednikom Mirsad ef. Spahićem, je među iznimkama u Bosni i Hercegovini koji vodi brigu o stipendiranju određenog broja srednjoškolaca i studenata sa svoga područja. Ni njima to nije lahko ostvarljivo. Međutim, svjesni su dalekosežnosti tog projekta pa na njemu, sa puno entuzijazma, ustrajavaju već nekoliko godina. I ovog puta akciju su podržali imami, džema'ati, džematlije i ponajviše Medžlis. Imami su sa džema'atima prikupili 7.600,00 KM a Medžlis je posredstvom vakufskog preduzeća DOO Hajrat, radna jedinica Pokopno društvo Nur, pomogao projekat sa 11.000,00 KM. Valja naglasiti da je vakufsko preduzeće na čelu sa uvaženim direktorom Muhić Fikretom, ostvarenu dobit pokopnog društva učinilo hajratom od kojeg će, ako Bog da, imati koristi tragaoci za naukom ali i oni koji na ovaj način podupiru medžlisko poslovanje, te njihovi umrli.
Muvedet ef. Vuković, predsjednik Odbora Udruženja ilmijje Sanski Most, je prije čitanja imena dobitnika, podcrtao kako je ovo još jedan uspjeh Medžlisa, imama i džema'ata koji će, ako Bog da, biti dodatan podstrek još agilnijem angažmanu svih faktora da fond za stipendiranja bude još jači a time i stipendiranje u budućnosti izvjesnije, uz Božiju pomoć. Zatim je pročitao spisak studenata koji uglavnom studiraju na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću ili na drugom fakultetu a djeca su imama, odnosno šehida.  Devet slijedećih dobili su stipendije po 1.000,00 KM: Curkić Refija, hafiza, Seferović Mensur, Duranović Jusuf, Seferović Semha, Hasanbegović Almir, Seferović Dženana, Talić Aldin, Šišić Dženana i Dizdarević Amra. Petnaest srednjoškolaca, jedna je učenica dijete imama-šehida a ostali su učenici medresa,  kojima su dodijeljene stipendije, odlični po 700,00 a vrlo dobri po 600,00 KM, su: Ašić Adna, Mujkić Elmedin, Kovačević Muhamed, Seferović Selma, Seferović Amina, Pašalić Džejlana, Kvrgić Halid, Dizdarević Mejrema, Kičin Adnan, Æehić Hadidže, Musić Almira, Prlja Melisa, Kurtović Dženan, Handanagić Emina i Halilović Lamija.
Novac za stipendije, ukupno 18.600,00 KM, neće unazaditi rad Medžlisa nego će donijeti bereket i povećati mu nafaku. Stipendiranim će olakšati učenje i biti im jak pokretač da budu bolji, napredniji i uporniji na putu sticanja odgojnih i obrazovnih kvaliteta.

Proglašenje najboljeg džematskog odbora i uručenje priznanja

Proglašenje najboljeg mutevelije i džematskog odbora i dodjela priznanja najzaslužnijim, muteveliji i džematskom odboru, dobar je korak s kojim se podstiče takmičarski duh koji ujedno stimulativno djeluje na efikasnost rada džematskih odbora i mutevelija. S obzirom da je još prije izabran i proglašen najbolji mutevelija, Fadil Dervišević iz džema'ata Kruhari-Jezernice, ovaj momenat izabran je pogodnim da se Džematski odbor džema'ata Sanski Most proglasi najboljim a da se njegovom predsjedniku-muteveliji Fikretu Muhiću uruči priznanje. Èast proglašenja i dodjele priznanja pripala je predsjedniku Medžlisa Mirsad ef. Spahiću. On je tokom proglašenja najboljeg odbora a prije dodjele, u svom obraćanju čestitao agilnom muteveliji i izrazio zadovoljstvo što će ovakve ceremonije s kojima se izražava poštovanje prema mutevelijama i džematskim odborima još više uozbiljiti njihov rad i popraviti rezultate za opću dobrobit džema'ata, imama i Islamske zajednice uopće. Èlanovi Džematskog odbora džema'ata Sanski Most, uz spomenutog predsjednika Fikreta Muhića su Mirsad ef. Sedić, Husejn ef. Kovačević, Hamid Cerić, Redžo Zukić, Muhamed Zukanović, Sakib Seferović i Bajraktarević Ahmet. Oni su dokazali zajedno sa gospodinom Muhićem da samo složan tim, u kojem preovladava uvažavanje, dobronamjernost i odgovornost ide naprijed i da takav može, vrlo prepoznatljivo, rukovoditi džema'atom.
    Pred sam kraj programa Mirsad ef. Sedić je predstavio 31 hadžiju: Cerić Adem i Esma, Šećerbegović Kemal, Džabić Ðulsa, Kljunić Jusuf, Sinanović Šefik, Hotić Enes, Draganović Edin, Halilović AvdoAvdić Muris, Pivalić Muhiba, Midžan Nure, Duranović Izet, Kazić Hasiba, Salešević Sulejman, Porčić Fatima, Kovačević Husein ef., Sinanović Osme, Hodžić Huse, Alzubaidi Aid, Keranović Džafer, Kukavica Ejub, Crnkić Sadika, Kaltak Muharem i Šida, Bešić Refika, Keranović Mevla, Spahić Mirsad ef., Oruč Osman, Šupuk Dževad i Vuković Muvedet ef. Osim spomenutih hadždž će obaviti još 15 džematlija koji pripadaju MIZ-e Sanski Most a žive u dijaspori. To su: Omić Zuhra, Avdić Esad i njegova supruga, Hasanbegović Meho i Nesa, Selman Aziz, Kaltak Zaim i Fatima, Šabić Asmir i Šerka, Šabanović Ale i bedeli iz S. Arabije za r. Dizdarević Raifu, Hasnabegović Muhameda i r. Minu.
    Glavni imam MIZ-e Sanski Most Husein ef. Kovačević je uz čestitanje hadžijama, zaželio da im hadždž bude primljen te podsjetio na veličinu hadždža koji je životni ispit i pobjeda mu'mina-vjernika. Ašere za kraj proučio je Šemso ef. Zekotić a ikrar dovu Mirsad ef. Sedić. Na sčano molenje u dovi čulo se tiho izgovaranje amin! Svako joj se predao i mislio o svome stanju dunjalučkom i ahiretskom. Razmišljao o Ibrahimovom, a.s., obznanivanju hadždža i Svevišnjem Stvoritelju se zahvaljivao što mu je omogućio da čuje proglas, što mu se odazvao ili će mu se uskoro odazvati, ako Bog da. Èim prije, jer ispravno obavljenim i mebrur hadždžom brišu se svi grijesi i otvaraju vrata Dženneta, što je krajnja težnja svakog muslimana i muslimanke. Sa takvim impresijama, koje je svako u sebi njedrio, završena je još jedna manifestacija duševnog ushićenja, radosti i potvrde poštivanja Uzvišenog Allaha i Njegovog Poslanika.

                                        H. Nesimović

 

Podijeli