Podjela bajramskih paketića u džematu Skucani Vakuf LO

 

Prvi dan, dan najvećih islamskih blagdana BAJRAMA u džematu Skucani Vakuf l.o. je već nekoliko godina tradicionalno rezervisan za PODJELU BAJRAMASKIH paketića za polaznike mektebske nastave.

 Tako je bilo i ovog kurbanskog bajrama! Džematlije kao i džematski odbor ”simboličnim” paketićima obraduju male đake i polaznike mektebske nastave, a radost u njihovim očima je itekako vidljiva, jer će taj gest zasigurno ostati u njihovim sjećanjima. U sunčanom i prohladnom danu prvog dana kurban bajrama, pred džamijom se okupilo oko 60-tak upisane djece, gdje su mutevelija, imam ovoga džemata i još par džematlija podijelili skromne paketiće. Bajram je itekako vrijeme kada trebamo obradovati i učiniti hediju svojim najbližim, onima ko ih se eventalno nema ko sjetiti, a naročito NAJMLAÐIMA. Nasmijana lica ove djece svjedoče tome da je poklon, ma koliko on bio skroman ili ne, ipak pokon, i ima svoju emoconalnu vrijednost, koja na kraju nema svoju cijenu.

Treba istaći da je redovnost polaznika mekteba u ovom dijelu sanskog medžlisa, tačnije ovog džemata na zavidnom nivou i da su već tri generacije polaznika ovog mekteba položile završni ispit mektebske nastave (HATME), od 1999 godine do danas, među kojima će ako Bog da biti budućih doktora, inženjera, i samostalnih poduzetnika jer su ti učenici već na putu da to postignu.

Svakako da će ovi skromni pokloni biti podstrek da ovi đaci budu još redovniji i agilniji u sticanju islamskih vrijednosti u svom mektebu. Na kraju, NASMIJANA LICA OVE DJECE SVIMA ÈESTITAJU BAJRAMSKE BLAGDANE!

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!!!

Podijeli