Održana mektebska takmičenja u Sanskom Mostu

img_3577_640x427

Protekli vikend (09. i 10. maj 2009.) u Medžlisu IZ-e Sanski Most protekao je u pravom takmičarskom duhu. Naime, u sklopu nastavnih i vannastavnih aktivnosti već tradicionalno muallimi  jednogodišnji ciklus mektebske nastave sa djecom zaokružuju takmičenjem između mekteblija u znanju i sportu (fudbalu). 
U tom smislu je, u prostorijama Medžlisa IZ-e Sanski Most u subotu, 09.05.2009, održano mektebsko takmičenje u poznavanju islama i učenju Kur’ana, po kategorijama:

TEST OPĆEG ZNANJA;
KIRA’ET – STARIJI UZRAST;
KIRA’ET – MLAĐI UZRAST.

Ispitivanja u svim kategorijama odvijala su se uz praćenje i ocjenjivanje komisija sastavljenih od po tri člana. Pomnom analizom rezultata, komisije su uspjele profilirati ‘najbolje od najboljih’ :

TEST OPĆEG ZNANJA:

1.MJESTO: Mešić Esma, džemat ZDENA, muallim Osman ef. Hasanbegović

2.MJESTO: Hodžić Adna, džemat TOMINA, muallim Mirsad ef. Spahić

3.MJESTO: Behremović Abdullah, džemat ŠEHOVCI, muallim Zijad ef. Ašić

KIRA’ET – STARIJI UZRAST:

1.MJESTO: Muratović Hanča, džemat ČAPLJE, muallim Ibrahim ef. Hasić;

2.MJESTO: Sedić Zubejr, džemat SANSKI MOST, muallim Mirsad ef. Sedić;

3.MJESTO: Vuković Zejneba, džemat HUSIMOVCI, muallim Muvedet ef. Vuković

KIRA’ET – MLAĐI UZRAST:

1.MJESTO: Hasić Lejla, džemat ČAPLJE, muallim Ibrahim ef. Hasić;

2.MJESTO: Kazija Harun, džemat ČIRKIĆI, muallim Ramiz ef. KAzija;

3.MJESTO: Jevrić Ibrahim, džemat KRUHARI, muallim Mirza ef. Žerić.

EKIPNI POBJEDNICI (ZBIR SVIH KATEGORIJA)

1.MJESTO: DŽEMAT ČAPLJE;

2.MJESTO: DŽEMAT HUSIMOVCI;

3.MJESTO: DŽEMAT ČIRKIĆI.

Nakon klanjanja podne-namaza, podjednicima, al ii njihovim muallimima uručena su priznanja i prigodne nagrade u novcu i knjigama. Vrijedno je napomenuti da su i svi ostali učesnici (njih oko stotinu) darovani šehadetnamom o učešću i prigodnom knjigom.

Drugi dan vikenda nastavljeno je takmičenje između mekteba, ali ovoga puta u fudbalu. Malonogometni mektebski turnir Mektebska liga 2009. održan je na malonogometnom stadionu u blizini džemata Vrše.

Fudbalske ekipe svih džemata Medžlisa IZ Sanski Most su uzele učešće na ovom turniru. Mektebska liga se po mnogo čemu razlikuje od standardnih sportskih susreta. Sam cilj ovog takmičenja je međusobno druženje i upoznavanje polaznika mektebske nastave, dok pored standardnih pravila u fudbalu, mektebska ligu karakterišu i čine jedinstvenom još i pravila koja se prvenstveno odnose na moralne kodekse koji su opet zasnovani na islamskom bontonu. Mnogobrojni gledaoci koji su popratili ovaj turnir mogli su primjetiti dobar i zdrav takmičarski duh učesnika.  Nakon odigranog prvog kola utakmica svi prisutni su na obližnjem izvoru vode uzeli abdest i zajednički klanjali podne namaz.

Nakon niza energičnih utakmica za prva tri mjesta su se izborile ekipe džemata:

1.MJESTO: ekipa mekteba SKUCANI VAKUF – LIJEVA OBALA;

2.MJESTO: ekipa mekteba G. HRUSTOVO – KERANI;

3.MJESTO: ekipa mekteba GORICE.

Medžlis IZ-e je najboljim mektebskim ekipama dodijelio prigodne nagrade, a za prvo mjesto je obezbjeđen i Pehar mektebske lige 2009.

{yoogallery src=[/images/stories/vijesti/sanski_most/mekt_takmicenja_09] width=[100]}

Podijeli