VIDEO – Međureligijski dijalog na temu MIR

medjureligijski
Veče multireligijskog dijaloga održano je protekle subote pred velikim brojem posjetilaca u gradskoj vijećnici u Sanskom Mostu, a organizator ovog događaja bila je nevladina organizacija Centar za izgradnju mira. Prisutnim posjetiocima obratili su se predstavnici četiri vjerske zajednice koje egzistiraju u ovom gradu: glavni sanski imam Husein Kovačević, protojerej Slobodan Višekruna, župnik fra Mijo Rajić te pastor Damir Trbić.

„Želja nam je bila da uspostavimo čvršće veze među religijskim zajednicama koje žive u našem gradu. Naša organizacija propagira mir, suživot i toleranciju, a to je u osnovi nauka svake od religijskih zajednica i te vrijednosti smo nastojali promovirati.“, rekao je predstavnik organizatora, Vahidin Omanović. Učesnici ovog događaja su se složili kako je potrebno što češće održavati ovakve i slične događaje, međusobnmo razgovarati te razmjenjivati iskustva.

„Prije više od deset godina formirano je multireligijsko vijeće, ali smo tada održali tek nekoliko sastanaka. Ovo je prilika da obnovimo i učvsttimo naše veze i saradnju.“, rekao je protojerej Višekruna. Predstavnici četiri vjerske zajednice su se obratili prisutnima te istakli kako suživot i tolerancija među ljudima različitih religijskih opredjeljenja na ovim prostorima nemaju alternativu.

Zlatan Čekić /Nolimit.ba

Podijeli