Francuska: Halal turizam

halal_turizam

Razmišljate o odlasku na odmor, ali nemate puno novca za potrošiti? Eh, da samo imate nekog od članova porodice kod kojih biste boravili u zemlji koju posjećujete. Malo sačekajte. Ko kaže da nemate? Djeluje malo smiješno i nevjerovatno, ali je tako.

S namjerom praktičnog sprovođenja kur'anskog ajeta da su svi muslimani braća, pokrenuta je nova internet stranica pod nazivom Muslim-HomeExchange.com (http://www.muslim-homeexchange.com/) kako bi se muslimanima omogućio besplatni boravak kod drugih muslimana tokom odmora ili uz manju naknadu.

Osnivač stranice, Hadi Oudhini, francuski musliman koji studira turizam u Parizu, odlučio je da sprovede ideju nakon što je iz prve ruke bio svjedok problemima s kojima se suočavaju muslimani pri iznajmljivanju apartmana u drugiim zemljama tokom odmora. Na ovaj način Hadi se nada da će odmori muslimanima biti znatno prijatniji i da će kur'anske ajete moći direktno sprovesti u praksu i time pokazati muslimansku dobrodušnosti i brigu jednih za druge, a također to može i njima samima koristiti u budućnosti prilikom putovanja i odmora.

“Radio sam u putničkoj agenciji u Parizu kad su mi je došao brat musliiman u potrazi za stanom kojeg bi iznajmio tokom ljeta u Španiji’, objašnjava Hadi. “Tražio je vilu s zatvorenim bazenom gdje bi uživao zajedno s porodicom, ali kad je otišao u Španiju bazen nije bio baš zatvoren. Uprkos što je platio 1.800 eura očito nije dobio ono što je tražio”, rekao je on. 
Ovaj događaj ga je ponukao da osnuje servis koji bi omogućio i muslimanima i nemuslimanima da besplatno zamjene svoje domove na izvjesno vrijeme ili da jednostavno iznajme svoje slobodne spavaće sobe posjetiocima za malu naknadu.
Hadi je objasnio da je trenutna finansijska kriza, a naručito kreditna kriza u Evropi,, zapravo blagoslov kojeg mogu iskoristi lokalni preduzetnici poput njega kako bi ponudili usluge gostoprimstva i turističke ture narastajućem broju muslimana u svijetu i to na isprobani i stari način. 
“Koncept razmjene kuća je prvo pokrenut u SAD- u prije gotovo pedeset godina i danas postoji veliki broj stranica koje nude slične usluge, čak to rade jevrejske i kršćanske zajednice. Dakle, ovo je zapravo prirodna evolucija za globalnu muslimansku zajednicu”, dodaje Hadi. 
Slična kretanja unutar islamskog turizma i idustrije putovanja su također zabilježena. Stranice poput http: //halaltrip.com i http://crescentrating.com/ prave spiskove i rangiraju hotele na temelju njihovih ponuda islamskih sadržaja i usluga. 
Ovakve vrste usluga velikom dijelu svjetske populacije nude se po niskim cijenama, pa nije ni čudo da turizam i gostoljublje su identifikovani od strane portala Halal Media ( http://halalmedia.my/) kao drugi najveći segmet nakon hrane. 
“Halal turizam ili turizam zasnovan na islamu ubrzano raste, potražnja je daleko veća od postojećih kapaciteta”, kaže Kamarul Aznam Kamaruzaman, odgovorni urednik Halal Media.

“Trenutno postoji velika potražnja za vjerodostojnim i pouzdanim pružateljima halal ili islamu naklonjenih hotela i raznih drugih vrsta smještaja, i ovo je jedini način za muslimane da odu korak dalje i iskoriste ovu priliku i ponude svoje domove u zamjenu za slične usluge koje se njima mogu pružiti u budućnosti”, dodaje on.

IslamBosna.ba

Podijeli