Prva ramazanska hutba reisu-l-uleme

somalija_dijete

Allah čini da se noć i dan smjenjuju, to je pouka za onoga koji hoće da razmisli ili želi da bude blagodaran (25:62). Zato strpljivo podnosi ono što oni govore i veličaj Gospodara svoga i zahvaljuj Mu prije sunčeva izlaska i prije zalaska! I veličaj Allaha noću i poslije obavljanja molitve! (50:40). I obavljaj molitvu početkom i krajem dana, i u prvim časovima noći! Dobra djela zaista poništavaju rđava. To je pouka za one koji pouku žele (11:114). Pa, hvaljen neka je Allah kad god omrknete i kad god osvanete (30:17). Njemu neka je hvala i na nebesima i na Zemlji, – i predvečer i u podne (30:18).

Draga braćo i sestre,
Čovjek je zbog stomaka u najvećem iskušenju. Adem i Hava su zbog stomaka morali napustiti dār-l- karār, sigurnu kuću i doći u nesigurnu kuću, dāru-l-belā’, jer nisu mogli savladati strast stomaka pa su zagrizli zabranjenu jabuku.

Stomak je, dakle, izvor strasti i žarište bolesti: strast za hranom i pićem i bolest za imetkom i slavom. U stomaku su bolesti sebičnosti, ovisnosti i pokvarenosti. Lijek protiv ovih opakih bolesti je post, odnosno dragovoljna glad, koja održava ravnotežu između čovjekove fizičke potrebe za hranom i vodom i njegove duhovne želje za srećom i spasom.

Allahov Poslanik Muhammed, a.s., kaže:

عَنْ مِقْدَامِ بْنِ مَعْدِي كَرِبَ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ: “مَا مَلأَ آدَمِيٌّ وِعَاءً شَرًّا مِنْ بَطْنٍ، بِحَسْبِ ابْنِ آدَمَ أُكُلاتٌ يُقِمْنَ صُلْبَهُ، فَإِنْ كَانَ لا مَحَالَةَ فَثُلُثٌ لِطَعَامِهِ وَثُلُثٌ لِشَرَابِهِ وَثُلُثٌ لِنَفَسِهِ” (رواه الترمذي في سننه).

– Nema gore od toga da čovjek prekomjerno puni posudu svog stomaka, jer su mu dovoljna nekoliko zalogaja da zadovolji svoje fizičke potrebe. No, ako mora uzimati više, onda neka trećinu stomaka napuni hranom, trećinu vodom i neka jednu trećinu stomaka ostavi za dušu da može rahat disati.

A Isa, a.s., je savjetovao svojim sljedbenicima:

قال عيسى عليه السلام‏: “يَا مَعْشَرَ الحَوَارِيين أَجِيعُوا أَكْبَادَكُمْ وَأَعْرُوا أَجْسَادَكُمْ لَعَلَّ قُلُوبَكُمْ تَرَى اللهَ عَزَّ وَجَلَّ”.

– Izgladnjujte svoje stomake i skromno se odjevajte, nebi li ste vašim srcima ugledali Allaha Uzvišenog.

Muhammed, a.s. kaže:

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: “المُؤْمِنُ يَأْكُلُ في مَعِيٍ وَاحِدٍ، وَالكَافِرُ يَأْكُلُ في سَبْعَةِ أَمْعَاءٍ”.

– Vjernik jede za jedan stomak, a nevjernik jede za sedam stomaka.

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: “أَقْصِرْ مِنْ جُشَائِكَ، فَإِنَّ أَطْوَلَ النَّاسِ جُوعًا يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَكْثَرُهُمْ شَبَعًا فِي الدُّنْيَا”.

– Umanji podrigivanje, jer na drugome svijetu najduže će gladovati onaj koji je na ovome svijetu bio najsitiji.

Hazreti Aiša prenosi da Alejhisselam nije nikad napunio svoj stomak, već je stalno bio gladan do te mjere – kaže hazreti Aiša – da sam mu iz sažaljenja pokazala na njegov stomak, moleći ga da pojede nešto kako bi ublažio glad, a on mi tada reče:

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: “يَا عَائِشَةُ إِخْوَانِي مِنْ أُوِلي العَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ قَدْ صَبَرُوا عَلَى مَا هُوَ أَشَدُّ مِنْ هَذَا، فَمَضَوْا عَلى حَالِهِمْ، وَقَدِمُوا عَلَى رَبِّهِمْ، فَأَكْرَمَ مَآبَهُمْ وَأَجْزَلَ ثَوَابَهُمْ، فَأَجِدُنِي أَسْتَحْيِي إِنْ تَرَفَّهْتُ فِي مَعِيشَتِي أَنْ يُقْصَرَ بِي دُونَهُمْ، فَأَصْبِرُ أَيَّامَاً يَسِيرَةً أَحَبُّ إِلِيَّ مِنْ أَنْ يَنْقُصَ حَظِّي غَدَاً فِي الآخِرَةِ، وَمَا مِنْ شَيْءٍ أَحَبُّ إِلَيَّ مِنَ اللُّحُوقِ بِإِخْوَانِي وَأَخِلاّئِي”.

– O Aiša, moja braća, odvažni Allahovi poslanici, su mnogo više trpili i sve su ovo prošli da bi kod svog Gospodara zaslužili najčasnije mjesto i najbolju nagradu, pa me je stid ako zbog uživanja u izobilju ovozemaljskog života ostanem izvan njihovog društva, strpljivost nekoliko dana mi je draža od pomisli da izgubim sreću i spas na drugome svijetu, jer nema mi ništa draže od pomisli da ću se pridružiti svojim drugovima i svojoj braći.

Tako je govorio Allahov Miljenik i Poslanik Muhammed, a.s., i tako je ostavio nama da ga u tome predano slijedimo koliko god možemo, posebnu u mjesecu ramazanu i posebno u ibadetu posta, koji nas uči kako da se nosimo sa najtežim iskušenjem za čovjeka, a to je njegov nezasićeni stomak, zbog kojeg se vode ratovi, zbog kojeg se ubijaju nevini ljudi, zbog kojeg se širi fesād na Zemlji.

Zato vas, draga braćo i sestre, u ovom mubarek danu, ovog mubarek mjeseca ramazana, želim podsjetiti na fazilete posta, kao način da pobijedimo strasti stomaka i da liječimo bolesti kojima je stomak žarište.

– Post ili glad čisti dušu od tjelesnog otpada i osvjetljava um u mraku bezumlja. – Kad god sam ogladnio za ljubav Božju otvorila su mi se vrata spoznaje i mudrosti, koju nikad prije nisam znao – svjedoči poznati alim el-Šibli.

– Post nas približava Stvoritelju i otvara nam put da čujemo i osjetimo Njegovu prisutnost u svemu što postoji. U iskrenom postu čovjek osjeti slast Allahove milosti, koja se ne može opisati, već samo doživjeti i to samo u ibadetu posta.

– Kroz post, tj., glad shvatiš pravu dimenziju svoje ljudskosti i osjetiš potrebu da se zahvališ Bogu na nimetu zraka, kojeg najviše ima, na nimetu vode koje ima dovoljno i na nimetu hljeba kojeg, hvala Bogu, ne nedostaje. Zato nas Alejhisselam poučava da u postu, tj., gladovanju, budemo strpljivi, a u sitosti da budemo Bogu zahvalni.

– Post nas uči kako da se odupremo izazovu grijeha, jer, kao što kaže Zennun: – Kad god sam se najeo, pogriješio sam ili sam pomislio na grijeh i zato sam shvatio da je glavni uzrok svih grijeha prepuni stomak.
– Ibadet posta je svojevrsna obuka upornosti i izdržljivosti na putu ovozemaljskog uspjeha i onozemaljskog spasa. Zanijetiti u zoru da se dragovoljno odričeš jela i pića u ime Allaha, te da se sustegneš od ružnog pogleda i nevaljalog govora, sve do zalaska sunca, može samo hrabri i samosvjesni čovjek, koji ma veliko srce i široku dušu. To je onaj koji iskreno govori: – Hvaljen neka je Allah kad god omrknete i kad god osvanete (30:17). Njemu neka je hvala i na nebesima i na Zemlji, – i predvečer i u podne (30:18).

– Svakako, jedna od najvažnijih svrha posta, tj., dobrovoljne gladi, je osjećaj prema drugom čovjeku, osjećaj prema gladnom i iznemoglom ma ko bio i ma gdje bio. Zato muslimani ne mogu, ako su iskreni u svom ibadetu posta, ne suosjećati se sa gladnim ljudima širom svijeta, posebno sa narodom u Somaliji, gdje zbog suše hiljade djece, žena i staraca umiru od gladi.

Ima li većeg ispita i iskušenja od ovog u Somaliji za sve muslimane koji se pozivaju da ih ibadet posta čini boljim i suosjećajnijim prema potrebama drugih ljudi?

Nema većeg ispita i većeg iskušenja za muslimane od ovog što im se događa u ovom ramazanu!

Zato učim dovu Uzvišenom Allahu da im olakša i osnaži ih na putu istine i pravde za sve ljude dobre volje i da ih spasi od podjela i zavjera.

Kao izraz našeg suosjećanja sa gladnim narodom Somalije, objavljujem da će se idućeg petka poslije džume-namaza, u svim džamijama u domovini i dijaspori organizirati sergija za pomoć Somaliji, pa vas pozivam da svako prema svojim mogućnostima podrži ovu sergiju.

Koristim se ovom prilikom da vas obavijestim da je naša akcija u džamijama za pomoć Japanu nakon cunamija vrijedna 200.000 KM (dvijestotine hiljada).

Ramazan je mjesec Allhovog rahmeta, hidajeta i magfireta, pa stoga i mi treba da se okrenemo oko sebe i pokažemo svoju dobrotu prema onom koji treba našu pomoć i našu suosjećajnost. Podijelimo radost iftara sa onima koji nemaju s kim iftariti i pružimo ruku solidarnosti onima kojima je potrebna pomoć.

Molim Allaha Uzvišenog da nagradi svakog koji svojim malom pomaže drugog u nevolji.

Učimo dovu u ovom mubarek danu, ovog mubarek mjeseca, da nam Uzvišeni Allah svima prosvijetli um i omekša srce pa da se jedni drugima približimo i jedni druge podržimo na putu općeg dobra za sve ljude dobre volje.

Allahu Svemogući, osnaži nas da činimo dobro uvijek i na svakom mjestu!

Allahu Sveznajući, pouči nas da pomažemo onima kojima je naša pomoć potrebna!

Allahu Milostivi, omili nam ibadet posta kako bismo osjetili Tvoju milost uvijek i na svakom mjestu! Amin!

Podijeli