Konkretne pohvale za rad imama u Sanskom Mostu

sastanak_imama_2011

U povodu nastupajućih bajramskih blagdana u subotu (27.08.2011.) održan je sastanak imama Medžlisa islamske zajednice u Sanskom Mostu. Glavni imam Husein ef. Kovačević je iskazao zadovoljstvo postignutim rezultatima i provedenim aktivnostima u proteklim danima mjeseca ramazana, te pohvalio rad imama na provođenju akcije prikupljanja zekata i vitara.

U znak zahvalnosti na dobroj dugogodišnjoj saradnji sa institucijom Medžlisa u Sanskom Mostu, Osman Soymaz, direktor fondacije Sulejmanija vakufa za Bosnu i Hercegovinu, svim imamima je uručio elegantna odijela kao bajramsku hediju.

Na ovom sastanku je predstavljen i protokol koji će biti primjenjen u ovom Medžlisu u toku predstojećih bajramskih dana.

Sabah namaz će se u utorak u svim džematima klanjati u 05:30h dok će bajram, prema vaktiji Rijaseta IZ u BiH biti klanjan u 06:50h.

Nakon sastanka svi imami su imali prijem u objektu InCaffe u Sanskom Mostu, inače prvom objektu u ovom gradu gdje se ne služi alkohol, gdje su od strane vlasnika InCaffe-a bili počašćeni kahvom i kolačima.

Rad imama Medžlisa islamke zajednice u Sanskom Mostu prepoznao je i poznati poduzetnik Said Zenković i njegov sin Elvedin, inače vlasnici firme Activ plus, koji su za ovu priliku svim imama uručili prigodne bajramske hedije pri tome iskazavši zadovoljstvo kada je u pitanju afirmacija islamskih vrijednosti od strane imama u Sanskom Mostu.

Sve goste u InCaffe je dočekao i poselamio i predsjednik Medžlisa gospodin Ilfad Ičanović koji je u svom obračanju svima zaželio ugodne i beričetne predstojeće bajramske dane.

incaffeimami_incaffeimami_incaffe2imami_incaffe3

 

U skladu sa odredbom tačke 3. Odluke o ustanovljenju “Dana šehida” u BiH drugi dan Ramazanskog bajrama, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini propisuje

PROTOKOL

o obilježavanju “Dana šehida” u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori

u srijedu 02. ševvala 1432.h. / 31. avgusta 2011. godine

Čl. 1.

Reisu-l-ulema:

– u  1000 sati posjetit će Šehitsko mezarje na Kovačima u Sarajevu gdje će se susresti sa ostalim delegacijama i proučiti zajedničku Fatihu na mezaru prvog predsjednika Republike BiH rahm. Alije Izetbegovića; obraćanje predstavnika Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH; polaganje cvijeća delegacija i zajednička Fatiha; učenje Ja Sin-a od strane imami Medžlisa IZ Sarajevo; obraćanje reisu-l-uleme; dova.

– 1200 sati u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu učenje hatma-dove šehidima; obraćanje reisu-l-uleme. Organizaciju učenja hatme vodiće muftija sarajevski i glavni imam MIZ Sarajevo.

Čl. 2.

Muftije u svojim sjedištima:

– u  1000 sati u pratnji imama posjetit će mjesne šehitluke.

– u  1200 sati, u svojim sjedištima u centralnoj   džamiji prisustvovaće učenju i poklanjanju hatma-dove šehidima; učenje hatmi organiziraju glavni imami u sjedištima muftija.

Čl. 3.

Glavni imami:

– u  1000 sati u pratnji imama posjetit će šehitluke u svojim sjedištima.

– u 1200 sati, organizirat će učenje i poklanjanje hatma-dove šehidima u centralnim džamijama.

– posjetiće jedno od šehidskih mezarja na svome području.

Čl. 4.

Imami u svojim džematima:

– posjetit će nekoliko šehidskih porodica u svome džematu.

– posjetit će mjesne hareme u kojima se nalaze mezari šehida.

sa vjeroučiteljima, džematlijama, učenicima mekteba i islamske vjeronauke pručiće Ja Sin šehidima.

Čl. 5.

Džemati u dijaspori obilježiće “Dan šehida” na način kako je to navedeno čl. 4. u al. 1. i 3.

Čl. 6.

Ovaj Protokol primjenjuje se Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH od 02. ševvala 1415. h.g. / 23. januara 1995.g., kada je ustanovljen “Dan šehida” u BiH.

Izmjene ovog protokola donosi Rijaset i o tome daje službeno obavještenje.

U Sarajevu, 18. ramadana 1432. h.                                              Sa dopuštenjem reisu-l-uleme,

18. avgusta 2011.g.

Mr. Muharem Omerdić


Podijeli