Centralna bajramska svečanost u Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Mostu

rsz_bajram_1

Muslimani u BiH i širom svijeta obilježavaju danas Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj jednomjesečnog posta. Jedan od najvećih praznika pripadnika Islamske vjeroispovijesti, Ramazanski bajram, jutros je svečano obilježen i u Sanskom Mostu. Centralna bajramska svečanost održana je u Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Mostu, koju je predvodio glavni sanski imama Husein efendija Kovačević, a u prisustvu velikog broja vjernika, bajram-namaz je klanjan i u preostalih 29 džamija na području općine Sanski Most.

 

Pred mnogobrojnim vjernicima u Hamzibegovoj džamiji, klanjanje bajram-namaza je predvodio, i bajramsku hutbu održao glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sanski Most Husein ef. Kovačević. „Osvanuo je Ramazanski bajram, ovo je nasvakidašnji trenutak, ovo je nešto što nosimo od iskona u svojim srcima i dušama.

Zato budimo veseli i radosni, iza nas je vrijeme posta i ramazanske radosti, a pred nama je vrijeme druge radosti, kada očekujemo nagradu i oprost. I zato prenesimo tu radost među svoje porodice, neka svi znaju da je danas bajram, prenesimo u svoje mahale, među svoje komšije, neka svi znaju da smo ponosni što smo muslimani, budimo svjesni bošnjačkog identiteta, i budimo ponosni što živimo u svojoj domovini, u kojoj ima mjesta za sve one koji u njoj skupa s nama žele graditi mir, za koji se svi trebamo boriti.

rsz_bajramrsz_bajram_3

Budimo ponosni na svoje naslijeđe i kulturnu baštinu, na ono što su nam ostavili naši preci, ali to dopunjujmo i izgrađujmo na još bolji i kvalitetniji način. Podjelimo radost bajrama sa svima onima koji to osjećaju na ovaj najljepši dan i najljepši trenutak. Ne zaboravimo da ima onih koji su ovog jutra tužni, jer bajrami u nama probude različite osjećaje. Ima onih koji nemaju u potpunosti sa svima podijeliti tu radost, zato budimo im pri ruci.

Mnogo je onih koji su bez svojih očeva, sinova, braće, muževa. Budimo i s njima ovoga jutra, budimo sa svima onima tužnim i napuštenim, kojima možda nema ko da ovog jutra otvori vrata. Svakako, sjetimo se i naših šehida. Neka u ovim danima ne bude onih koji će okrenutu glavu jedni od drugih, neka bude istinsko islamsko bratstvo i saosjećanje. Podjelimo zajedničku radost, koju svi osjećamo“, istakao je između ostalog u bajramskoj hutbi efendija Kovačević. Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao dan šehida. Tog dana u 10.00 sati planirana je posjeta svim šehidskim mezarjima na području sanske općine, gdje će građani i delegacije zajednički obići mezarja i proučiti Fatihu.

Dio atmosfere sa bajramske svečanosti


{gallery}ramazan2012/bajramska{/gallery}

Podijeli