FOTO/VIDEO: Bitno je biti BOŠNJAK – Tribina u Sanskom Mostu

IMG_6535_800x533

U subotu 01.12.2012. god.  je u Staroj gradskoj vijećnici, sa početkom u 18:30h održana javna tribina ˝Bitno je biti Bošnjak˝. Pred prepunom salom gosti izlagači na tribini; Sejfudin Tokić, Muhamed Mahmutović i Adnan Bajrić kazali su kako je ova tribina samo jedna u nizu aktivnosti Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, pred planirani popis stanovništva u BiH 2013. godine.

 

Cilj kampanje je između ostalog upoznavanje Bošnjaka o važnosti pravilnog izjašnjavanja na predstojećem popisu u najznačajnijim popisnim pitanjima, pripadnosti naciji, korištenom jeziku i vjeri, te ukazivanja na najčešće lažne dileme kada je u pitanju nacionalno izjašnjavanje Bošnjačkog naroda u BiH.

Sejfudin Tokić je nakon kraćeg historijskog pregleda nastanka, upotrebe te ne kraju i zabrane i osporavanja nacionalnog imena Bošnjaka, istakao kako je predstojeći popis najvažaniji događaj nakon odbrane od agresije i od presudnog značaja kako za Bošnjake kao najbrojniji konstitutivni narod u BiH, tako i za očuvanje i opstojnost Bosne i Hercegovine kao države.

Muhamed Mahmutović je ukazao ne nelogične zaključke, pa i inat nekih Bošnjaka koji su odlučni da se nacionalno izjasne kao Bosanci i Hercegovci, ili čak kao Muslimani, mada se time svrstavaju u skupinu ostalih, jer spomenute nacionalne odrednice Bosanci, Hercegovci kao i Muslimani nisu predviđene Ustavom BiH. Mahmuhović je govorio i o problemima i pogledima naše mnogobrojne dijaspore po ovom veoma važnom pitanju.

Tokom tribine bilo je zanimljivo poslušati recitaciju pjesme iz 1891.god. pjesnika Safvet-beg Bašagića u kojoj upravo opjevava potiskivanje nacionalnog imena Bošnjak u tom vremenu.

Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ S. Most koji je naglasio važnost ovog pitanja na idućem popisu, te rekao kako je pravilo izjašnjavanje oblik borbe za državu BiH i dug prema onima koji su dali svoje  živote u odbrani od agresije.

{gallery}vijesti/sanski_most/2012/bosnjak{/gallery}

Nakon izlaganja gostima je iz publike postavljeno nekoliko konstruktivnih pitanja na koja su naši gosti dali iscrpne odgovore.

Organizatori tribine su osim Kolalicije NVO Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, bili i Općina Sanski Most, te Medžlis IZ S. Most.

Organizatori su, obzirom na posjećenost ove ali i predhodnih tribina, izrazili optimizam kada je u pitanju buđenje svijesti Bošnjaka o važnosti predstojećeg popisa i pravilnog izjašnjavanja o najznačajnijim popisnim pitanjima.

(Nasevijesti.com)

Podijeli