Projekat “Musalla 2013” – Radni sastanci u Sarajevu

IMG_1347_1280x956

Delegacija Medžlisa IZ Sanski Most na čelu sa glavnim imamom Husein ef. Kovačevićem u ponedjeljak je boravila u Sarajevu. Tom prilikom posjetila nekoliko institucija koje su važni partneri u organizaciji manifestacije „Musalla“.

Predstavnici sanskog Medžlisa su najprije imali prijem kod šejha Eydi Akbara u iranskoj fondaciji Mullasadra. Mullasadra je prethodnih godina pružala veliku podršku večeri Kur'ana u Kamengradu kao jednom od važnijih sadržaja Manifestacije. Šejh Eydi je naglasio kako će i ove godine nastojati da dovedu neko od zvučnih imena učača Kur'ana iz Irana odnosno bosanskohercegovačkih prostora, čime će dodatno obogatiti ovaj dio programa.IMG_1343_717x960

Već u 14:00 sati pomenuta delegacija je imala prijem kod direktora TIKA-e gospodina Zulkufa Oruča. Ovdje je iskazana velika zahvalnost na dugogodišnjoj podršci ove turske institucije te predstavljen ovogodišnji projekat manifestacije Musala.
Gospodin Zulkuf je izrazio zadovoljstvo što je TIKA dio ovog velikog projekta kao i to da će sve učiniti kako bi i ove godine u Ankari prepoznali vrijednost pomenute Manifestacije u Sanskom Mostu. Nadalje je kazao kako TIKA prati rad institucije Medžlisa u Sanskom Mostu te cijeni sav trud koji se ulaže u razvoj njegove infrastrukture. Direktor TIKA-e je kazao kako će iduće godine manifestaciji „Musalla“ nastojati da pruži podršku kroz dovođenje renomiranih svjetskih imena i institucija internacionalnog kulturnog miljea u nadi da će „Musalla“ iz godine u godinu jačati svoj internacionalni karakter.

Nakon sastanka s predstavnicima turske organizacije ova radna grupa je imala čast da projekat „Musalla“ predstavi i uvaženom reisu-l-ulemi mr. Husein ef. Kavazoviću.
Reis Kavazović je iskazao svoju podršku ovoj manifestaciji te istakao da mu je želja da bude prisutan na centralnom dijelu Manifestacije jer ista spada u kategoriju manifestacija koje su od važnog značaja za instituciju Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, a posebno zbog toga što je ovo najmasovniji skup duhovne dimenzije na prostorima bosanske Krajine.

Dobrodošlicu kakvu samo zna prirediti narod bratske republike Turske upriličili su predstavnici Sulejmanija vakufa u BiH na čelu sa uvaženim direktorom hfz. Osmanom Soymazom.
Hafiz Soymaz je kazao da mu je čast što i ove godine će biti u prilici da podrži projekat Sultan Fatihove Musalle te će nastojati da osigura učešće eminentnih učača Kur'ana iz Turske kao i prisustvo nekoga od poznatih ličnosti ove bratske zemlje.

Ovaj radni dan završen je sastankom sa urednikom web portala VAKAT.BA koji je također iskazao punu podršku projektu „Musalla“ na način da će ova BH portal biti jedan od medijskih pokrovitelja manifestacije „Musalla“.

IMG_1349_1280x956

IMG_1353_717x960

IMG_1342_1280x956

Sultan Fatihova Musalla u Kamengradu kod Sanskog Mosta je inače jedina sačuvana musalla u izvornom obliku na Balkanu i kao takva je uvrštena na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine koji su pod zaštitom države.
Iako je kroz mnogobrojne ratove u prošlosti više puta rušena iznova je obnavljana a posljednju restauraciju je doživjela 2012. godine pod pokroviteljstvom turske agencije za razvoj i saradnju TIKA.

Podijeli