Održan prvi krug takmičenja između mujezina

Održan prvi krug takmičenja između mujezina

Danas, (08.03.2015/17.05.1436.h.g.) u Hamzibegovoj džamiji je održan prvi krug takmičenja „NAJMUJEZIN 2015“ između polaznika mektebâ Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most. Kao što smo i najavili, cilj ovog i ovakvog takmičenja je kur'anski princip ‘natjecanja u dobru’, odnosno, afirmacija i promocija časne i plemenite uloge mujezina.

 

U današnjem dijelu takmičenja bilo je prijavljeno preko 20 mladih mujezina, a komisija u sastavu: Selmir ef. Hurić, Amir ef. Jusić i Samir ef. Velić su pažljivo preslušali svakog od njih, kako bi, između tih mektebskih slavuja, u obje kategorije izabrali one najbolje sa najljepšim glasovima.

Proglašenje najboljih (prva 3 mjesta), kao što smo najavili, bit će održano u svečanoj atmosferi, u Hamzibegovoj džamiji, u petak (13.03.2015.) nakon jacije namaza. Na ovom nesvakidašnjem događaju učešće će uzeti i ‘ljepša polovica’ naših džemata i mektebâ učenjem ilahija i kasida.

Kao što znamo, prvi mujezin u historiji islama bio je Bilal el-Habeši, mujezin Allahovog poslanika Muhammeda, a.s. Na Sudnjem danu, mujezini će imati posebne odlike, a jedna od njih će biti da će im svjedoci biti svi koji su njihov ezan na ovome svijetu slušali. Svjedočit će im da su oni na dunjaluku svjedočili Allaha, dž.š., kao Jednog Boga i Muhammeda, a.s., kao Njegovog posljednjeg poslanika. „Uzvišeni Allah je zabranio vatri da prži tijelo (iskrenih i bogobojaznih) mujezina“, rekao je Muhammed, a.s.

Ovo je ujedno i poziv svim roditeljima da, porodično sa svojom dječicom, uljepšaju svečanost odabira najboljih mektebskih mujezina u našim džematima, u Hamzibegovoj džamiji, u petak, nakon jacije namaza.

Fotogaleriju sa današnjeg dijela takmičenja pogledajte na našoj fb stranici!

www.medzlis.info


 

Podijeli