Sastanak rukovodstva Medzlisa IZ-e Sanski Most sa imamima i novoizabranim predsjednicima dzematskih odbora

Sastanak rukovodstva Medžlisa IZ-e Sanski Most sa imamima i novoizabranim predsjednicima džematskih odbora

Dana 11.03.'15/20.05.'36.h.g. rukovodstvo Medžlisa IZ-e Sanski Most bilo je domaćin sastanku sa svim uposlenim imamima i njihovim mutavelijama, tj. novoizabranim predsjednicima džematskih odbora, u mandatu 2014-2018. godina.

Cilj ovoga susreta bio je upoznavanje novoizabranih predsjednika džematskih odbora sa rukovodstvom i službama Medžlisa, sa njihovim pravima i dužnostima u pomenutoj ulozi, ali i međusobno upoznavanje kroz razmjenu ideja, sugestija i mišljenja, a sve u cilju što boljeg rada u našoj zajedničkoj misiji promocije i poticanja dobra i odvraćanja od zla.

U tom smislu, administrativnopravna služba Medžlisa je za sve nove predsjednike džematskih odbora pripremila pravilnike kojima se regulišu osnovni propisi, prava i obaveze kako Medžlisa IZ-e, tako i imama i džematskih odbora.

Spomenimo i to da je ovaj susret iniciran na posljednjoj Skupštini Medžlisa IZ-e, jer se pokazao efikasnim načinom rješavanja određene problematikeu džematima, ali i preduprjeđivanja novonastalih poteškoća kroz razmjenu iskustava sa drugim džematima.

Na postavljana pitanja i dileme odgovore su prisutnima davali ilfad Ičanović, predsj. Medžlisa IZ-e, Husein ef. Kovačević, glavni imam, te Mirnes Čizmić, sekretar Medžlisa, svaki iz svoga djelokruga odgovornosti i rada.

Od razmatrane problematike ističemo: neusaglašenost nižih (džematskih) pravilnika o radu i unutrašnjoj organizaciji sa višim aktima, problem plaćanja članarine (vazife) u drugom džematu u odnosu na mjesto boravka, kao i nesporazuma koji se pojavljuju kao posljedica toga, neujednačenost visine i principa naplate članarine po džematima, potreba regularne procedure uvakufljavanja u skladu sa propisanim procedurama itd.

Tragom delegiranja i površne analize navedene problematike, detektiran je zajednički i krucijalni faktor koji generira većinu spomenute problematike, a to je nepostojanje centralizacije sredstava članarine na području Medžlisa. Predloženo je (kao i na Skupštini) da se oformi tim kompetentnih osoba koje će najozbiljnije pristupiti pripremi studije izvodljivosti centralizacije.

Mnogi od predsjednika džematskih odbora koji su uzeli riječ istakli su i pohvalili trud i zalaganje svojih imama u džematima i izrazili spremnost za svaku vrstu podrške u tom pravcu, ali istovremeno izrazili i bojazan zbog teške ekonomske situacije u zemlji, kao i odlaska kompletnih porodica iz domovine.

I ovog puta je istaknuta ”sanska dijaspora” kao jedan od svijetlih primjera istinskih domoljuba koji u velikoj većini pružaju podršku pomažući na razne načine svoje zavičajne džemate u kojima su učili prve sure i slušali svoje prve ezane.

Posebno je istaknut i pohvaljen trud i zalaganje imamâ na humanitarnom planu koji kroz socijalne aktivnosti Medžlisa obilaze džematlije koji su u stanju socijalne potrebe.

Iako su na ovom susretu i imami uzeli učešće sa svojim idejama, prijedlozima i sugestijama, na ovom mjestu ćemo spomenuti samo jednu konstataciju i prijedlog koji govori o tome da su, kroz historiju postojanja Islamske zajednice ljudi koji su bili na čelu svojih džemata (mutavelije) istinski hizmećari svoje vjere i svojih džemata. U tom smislu, predloženo je da Medžlis IZ-e za te ljude, kao mali izraz zahvalnosti i pažnje, organizira ekskurziju za sve mutavelije sanskih džemata u jedan od većih bh gradova.

 

www.medzlis.info


Podijeli