Niska mektebskih dragulja u Hamzibegovoj džamiji

Niska mektebskih dragulja u Hamzibegovoj džamiji

Sinoć (13.03.2015.) je Hamzibegova džamija u Sanskom Mostu bila posebno ukrašena. (U)krasili su je probrani polaznici naših mekteba koji su svojim lijepim glasićima, učeći ezane, ilahije i mujezineći, umivali duše prisutnih vjernika. Naime, kao što smo i najavljivali, nakon provedenog međumektebskog takmičenja „NAJMUJEZIN 2015“ održan je revijalni i svečarski dio proglašenja najboljih mujezina u kategorijama mlađeg i starijeg uzrasta.

 

Nakon preslušavanja svih takmičara proteklog vikenda i odabira najboljih, komisija je odlučila da njihovo proglašenje bude svečano i javno pred prisutnim njihovim muallimima, roditeljima, ali i ostalim džematlijama.  Uz lijepo osmišljen program, pobjednici (prva tri mjesta u obje kategorije) dobili su priliku da ponešto od onog što znaju prouče, te su se tako smjenjivali i velikom Hamzibegovom džamijom iz dječijih srca razlijegali ezani, ikameti…

Dugo godina sa četiri sanska minareta razlijegao se milozvučni ezan mladog sanskog mujezina, rahmetli  Elvedina Žerića – Ekija. Prije početka programa, svi prisutni su se učenjem Fatihe prisjetili r. Ekija, nakon čega je počeo najavljeni program.

Svojim glasovima večerašnju svečanost su učenjem ilahija ukrasile i ”ljepše polovice naših mekteba”, ženski omladinski hor džemata Došci-Gornji Kamengrad, te pojedinačno, polaznice Esma Vuković i Nudžejma Nadarević.

Na kraju svečanog programa, inspirativnim i nadahnutim govorom o ljepoti i značaju ezana i mujezinjenja, nastanku prvog ezana i prvog Poslanikovog, a.s., mujezina, obratio se Enes ef. Pašalić, imam džemata Vrhpolje.

Čast i titula „NAJMUJEZIN 2015“ u kat. ‘stariji uzrast’ pripala je:

1. Hurić Elmin  – džemat Skucani vakuf, l.o.;

2. Burnić Edvin – džemat Došci-G. Kamengrad;

3. Zahirović Nizam – džemat Skucani vakuf, d.o.

„NAJMUJEZIN 2015“ u kategoriji ‘mlađi uzrast’ pripala je:

1. Jusić Hasan – džemat Hrustovo-Kerani;

2. Smajić Vedad – džemat Naprelje;

3. Dudić Semir – džemat Hrustovo.

Spomenimo i to da se Medžlis Islamske zajednice Sanski Most potrudio da sve učesnike ovog plemenitog takmičenja večerašnje svečanosti daruje prigodnim hedijama, kako bi u svojim džematima još slađe i draže mujezinili. Svim učesnicima, a pobjednicima posebno, uručene su i šehadetname (diplome) kao uspomena na prvo takmičenje ovakve vrste u našem Medžlisu, za koje se iskreno nadamo da je samo prvo u nizu budućih, ako Bog da.

 

www.medzlis.info

*FOTOGALERIJU svih slika sa ove svečanosti pogledajte na našoj službenoj fb stranici…

Podijeli