Medžlis IZ-e Sanski Most pokrenuo redovnu tribinu petkom

Medžlis IZ-e Sanski Most pokrenuo redovnu tribinu petkom

U sklopu svojih redovnih aktivnosti, Medžlis Islamske zajednice Sanski Most zajedno sa Udruženjem Ilmijje, pokrenuo je redovnu vjersku tribinu petkom, simbolično nazvanu „Islam u vremenu“. Cilj pokretanja ove tribine je dodatna afirmacija  govora vjere i govora o vjeri sa različitih njenih aspekata.

Iako svi imami petkom na hutbi obrađuju razne vjerske teme trudeći se vjernicima predstaviti autentičnu poruku vjere, često nisu u mogućnosti neke teme i svekolike aspekte islama vjernicima detaljnije predstaviti i obrazložiti. Razlog za to je sama forma hutbe koja ima svoje propise i ograničenja u tom smislu.

Kako je istakao glavni imam, prof. Husein ef. Kovačević,  želja je i namjera Medžlisa i imama da kroz ovo druženje sa svojim džematlijama, damo im šansu da nakon predavanja mogu kroz neformalan razgovor sa vaizima razgovarati o vjeri, a i sami delegirati određene teme o kojima bi željeli više čuti i saznati.

Planirano je da se pomenuta islamska tribina održava u Hamzibegovoj džamiji, petkom nakon jacije u zimskom vremenu, a nakon akšama u ljetnom vremenu.

Gosti-vaizi na ovoj tribini će prvenstveno biti imami sa područja Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, a povremeno će na istoj biti ugošćeni i predavači sa drugih medžlisa, kao i naših islamskih fakultetâ i medresâ.

Spomenimo i to da je prvo predavanje na ovoj tribini održao Enes ef. Pašalić, u sklopu svečanosti proglašenja najboljih mektebskih mujezina. Na prošloj tribini gost-predavač bio Dževad ef. Veladžić, imam džemata Skucani Vakuf-desna obala, a na sutrašnjoj tribini (27.03.2015.) gost-predavač će biti prof.dr. Sead Seljubac, zamjenik Muftije tuzlanskog i profesor Tefsira (nauke o tumačenju Kur'ana) u tuzlanskoj Medresi.

Bujrum i dobro došli!

 

www.medzlis.info

Podijeli