Glavni imam i predsjednik Udruženja Ilmije posjetili Mersad ef. Kreštića

Glavni imam i predsjednik Udruženja Ilmije posjetili Mersad ef. Kreštića

Jučer su glavni imam MIZ Sanski Most, Husein ef. Kovačević, te predsjednik Udruženja Ilmijje, Selmir ef. Hurić posjetili kolegu Mersad ef. Kreštića, imama Zagrebačke džamije koji se, nakon povrede noge, nalazi na oporavku u svom rodnom kraju.  U posjeti su još bili Dževad ef. Veladžić, imam njegovog zavičajnog džemata, te Mersadov školski kolega, Senad ef. Omić.

 

Inače, Mersad ef. Kreštić je porijeklom iz Skucanog Vakufa, a trenutno je jedan od  imama Zagrebačke džamije, te predavač Islamske vjeronauke u nekoliko škola u gradu Zagrebu. Završio je zagrebačku medresu „Dr. Ahmed Smajlović“ 1999. godine, nakon čega odlazi na studije u Tursku, gdje uspješno završava Fakultet islamskih nauka u gradu Samsunu. Po završetku studija, zapošljava se u Islamskom centru u Zagrebu, gdje i danas radi.

U „zagrebačkom džematu“ prepoznat je kao izuzetno čestit, susretljiv i vrijedan imam. Pokrenuo je i već nekoliko godina u Islamskom centru  vodi redovnu omladinsku „Halku hadisa“ petkom, na kojoj se zagrebačka omladina druži uz komentar Buharijine zbirke hadisa. Pored toga, idejni je pokretač i sa kolegama-icama već četvrtu godinu realizira omladinski projekat međunarodnog karaktera „Srednjoškolska mektebska parlaonica“, debatsko druženje  mladih kroz tretiranje islamskih mladalačkih tema, kao što su: mladi i pred-bračni odnosi, mladi i mediji, mladi i pitanje identitea i sl. Član je i Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Zagreb u aktualnom mandatnom periodu.

 

O svom radu Mersad ef. neće kazivati mnogo, njegova skromnost u životu i radu je više nego očita. Na kraju spomenimo da, između brojnih aktivnosti koje obavlja u Islamskom centru Zagreb, je i učestvovanje u organizaciji nadaleko poznatog Međunarodnog takmičenja učača Kur'ana. Sa zadovoljstvom ističe kako ga raduje činjenica da je svake godine na tom takmičenju, među gostima, ponajviše musafira upravo iz njegovog Sanskog Mosta.

Mersadu ef. želimo brz oporavak i uspjeh u budućem radu i djelovanju u svima nam zajedničkoj misiji promicanja ljepota i vrijednosti naše lijepe vjere.

www.medzlis.info


Podijeli