Kamen-temeljac za šehidsko spomen-obilježje u Sasini

Kamen-temeljac za šehidsko spomen-obilježje u Sasini

Danas je u džematu Šehovci, u Sasini, nakon džuma-namaza, postavljen kamen-temeljac za izgradnju spomen-obilježja Bošnjacima ubijenim na ovom lokalitetu u septembru 1995. godine. Prisutni su bili članovi šehidskih porodica, ali i ostale džematlije, kojima su se obratili načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić i član Organizacionog odbora za izgradnju, Nermin Trožić. Ašere i dovu proučio je imam džemata Šehovci, Zijad ef. Ašić.

Završetak radova na spomen-obilježju je planiran do 21. septembra ove godine, kada će se obilježiti 20. godišnjica stradanja naše braće Bošnjaka na ovom mjestu.

Podsjećamo, u noći  između 21. i 22. septembra 1995. godine  na ovom mjestu strijeljano je 65 nedužnih civila koji su na mjesto pogibije dovezeni iz nekoliko logora gdje su bili zatočeni.  Oni su brutalno i kukavički likvidarni ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište, a njihova tijela su ukopana na mjestu gdje se dogodio ovaj zločin. Strijeljanje su, Božijom odredbom, preživjele dvije osobe koje su kasnije svjedočile o ovim događajima. Masovna grobnica u selu Sasina ekshumirana je neposredno nakon što je Sanski Most oslobođen, a tijela nedužnih žrtava, ako Bog da šehida, ukopana su na šehidskom mezarju Poljak-Šehovci.

Ovom prilikom pozivamo sve stanovnike Sanskog Mosta da posjete džemat Šehovci 21. septembra i na taj način se sjete naših ubijenih komšija. Svojim prisustvom obilježavanju ovog i sličnih stratišta doprinosimo borbi protiv zaborava, i čuvamo dûg sjećanja, pamćenja i opominjanja živih.

www.medzlis.info

 

Podijeli