Ispraćaj ovogodišnjih hadžija našeg Medžlisa

Ispraćaj ovogodišnjih hadžija našeg Medžlisa

Sutra (subota) nakon akšam-namaza u Hamzibegovoj džamiji će biti upriličena IKRAR DOVA za ovogodišnje hadžije, koje na blagoslovljeni i časni put idu sa područja Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

Prema riječima glavnog imama našeg Medžlisa, prof. Husein ef. Kovačevića, na hadždž iz džematā sanskoga Medžlisa ove godine ide 18 hadžija. Glavni imam je podsjetio da svake godine put hadža ide i određen broj naših Sanjana koji su trenutno razasuti diljem svijeta, ali do sada nemamo njihov tačan broj.

Praksa je da na zajedničkoj ikrar-dovi spomenemo i njihova imena i mjesta odakle idu na hadž, te ih ovim putem pozivamo da nam se slobodno jave, a mi ćemo ih se u našim dovama rado sjetiti i hairli put im poželjeti. To je najmanje što možemo učiniti za našu čestitu ‘dijasporu’ koja daleko od zavičaja ljubomorno čuva svoju vjeru, ali isto tako i zavičaj i domovinu, poručio je gl. imam, Hsein ef. Kovačević.

Podsjetimo, ikrar-dova je tradicionalna dova koja se uči pred polazak vjernika i vjernica na hadždž – posjetu Ka'bi u Mekki i drugim blagoslovljenim mjestima, kao što je Poslanikova, a.s., džamija u Medini, Arefat, Mina i Muzdelifa…

U učenju islama, hadždž je spoj duhovnog, materijalnog i tjelesnog ibadeta (bogoslužja), a u hijerarhiji islamskih dužnosti je peti, posljednji šart vjere i kao takav se motri kao kruna svih čovjekovih ibadeta.

I na ovom mjestu i ovim putem svim našim hadžijama i hadži hanumama želimo hairli i ugodan blagoslovljeni put, sa dovom da ih Gospodar Ka'be i Gospodar svjetova svih počasti Svojim oprostom i pogleda Svojom milošću.

www.medzlis.ba


Podijeli