Imami Medžlisa IZ-e Sanski Most u posjeti IC Rijeka

Imami Medžlisa IZ-e Sanski Most u posjeti IC Rijeka

U proteklu nedjelju i ponedjeljak imami Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most organizirali su dvodnevnu posjetu Medžlisu IZ-e Rijeka u Republici Hrvatskoj. Razlog i povod posjete bio je obilazak novoizgrađenog Islamskog centra, te razmjena iskustava na polju islamskog rada i djelovanja.

Domaćini prilikom ove posjete bili su nam vrijedni i agilni glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanović sa svojim saradnicima, Hidajet ef. Hasanovićem i Adnan ef. Đikićem. Oni su nas upoznali sa historijatom formiranja ovog Medžlisa i izgradnje Islamskog centra, kao i sa brojnim apektima njihovog aktualnog rada i djelovanja.

Podsjetimo, Medžlis IZ Rijeka u svom sastavu od 2008. godine obuhvata još dvije županije: Zadarska županija koja broji 713 muslimana i Ličkosenjska županija koja također, prema službenim podacima, broji 181 muslimana.

Medžlis IZ Rijeka od svog postojanja konstantno bilježi porast kako u broju članova tako i u svim drugim aktivnostima. Medžlis IZ Rijeka danas ima osam uposlenika (imama, muallima i vjeroučitelja) koji imaju zadatak organizirati vjerski život muslimana na svom području.

Pored uobičajenih vjerskoprosvjetnih aktivnosti imama i muallima, vjeronauk  u osnovnim i srednjim  školama je realiziran u 47 škola, čime je zastupljenost vjeronauka oko 75%. Vjeronauk u školama  izvodi 5 vjeroučitelja, a broj upisanih polaznika u pomenutim školama je 570.

Mektebski vjeronauk se izvodi i na četiri vjeronaučna punkta na području Medžlisa IZ Rijeka, a ukupan broj upisanih polaznika na mektebski vjeronauk je 230.

Na svakom od dnevnih namaza ima određen broj vjernika koji čuvaju namaz u džematu, a petkom je džamija ispunjena sa brojnim vjernicima koji na džumu dolaze kako iz Rijeke, tako i iz još nekoliko okolnih gradova.

Sve ovo nam govori da je riječka ljepotica imala za koga (iz)rasti i da će, ako Bog da, biti rasadnik islamskih vrijednosti i ljepota oličenih u riječkim muslimanima i muslimankama.

Bila je to lijepa prilika da se imami međusobno upoznaju, ali i razmijene iskustva u radu, posebno onom sa djecom i mladima, s obzirom da je na pragu još jedna mektebska i vjeronaučna godina.

I u ovom zapisu zahvaljujemo se našim riječkim kolegama koji su bili zaista dobri domaćini i svima nama želimo uspješnu još jednu mektebsku i vjeronaučnu godinu.

www.medzlis.info

Podijeli